MAPA: Seznam škol zapojených do stávky se plní. Podívejte se, jak to bude v pondělí u vás

Prázdná třída

Zapojení do výstražné stávky, kterou na 27. listopadu vyhlásily školské odbory, již potvrdilo více než 2 000 vzdělávacích institucí. Některá zařízení budou v pondělí uzavřená, jiná budou fungovat v omezeném režimu. V některých školách bude protest symbolický, například formou petice. Přehled škol zapojených do stávky po celé České republice můžete sledovat níže v článku na postupně doplňované mapě od profesního sdružení Učitelská platforma.

„Mapa stávkujících škol je drsná,“ uvedl na sociální síti X předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Učitelská platforma následně v úterý večer sdělila, že se do stávky zapojí přinejmenším 1 500 škol a ve středu údaj ještě navýšila o dalších zhruba 500.

Definitivně jasno o tom, která zařízení se k protestům přidají, by mělo být ve středu. O uzavření kvůli stávce totiž musejí školy a školky informovat tři pracovní dny předem.

ČTĚTE TAKÉ: Sebevražda 15letého chlapce v Prokopském údolí. Otec mluví o šikaně. Útoky zachytilo video

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chtěl pondělní stávku odvrátit vyjednáním dalších pěti miliard korun z rozpočtu pro příští rok. Kvůli snaze získat pro podle odborů podfinancované školství dostatečné peníze se Bek v úterý odpoledne sešel s ekonomickými ministry vlády. Státní rozpočet pro rok 2024 však už Sněmovna schválila ve druhém čtení, není proto pravděpodobné, že by se vláda na poslední chvíli rozhodla přidávat.

Stávka bude, potvrdily odbory

Jedinou variantou, jak by školství mohlo dostat další peníze, by bylo podpoření opozičního pozměňovacího návrhu vládou. Ten však usiluje, aby školství obdrželo ještě více než Bekem požadovaných pět miliard. Úterní jednání ministra Beka s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem dohodu nepřineslo. Stávka ve školách v pondělí platí, potvrdil Dobšík novinářům.

Opuštěné třídy proto budou za týden například v Základní škole Emila Zátopka ve Zlíně. Pro stávku se na škole vyjádřilo devadesát procent učitelů. Podle ředitele školy Víta Bielka by zbývající učitelé v takovém počtu nedokázali zajistit bezpečnost žáků. „Uzavřeme provoz celé školy,“ řekl.

Na stávku se připravují nejenom školy, ale i rodiče. „Čím víc peněz, tím kvalitnější lidi se budou (do školství) hlásit. Aby měli ředitelé z čeho vybírat,“ řekl jeden z nich pro CNN Prima NEWS. Část rodičů má pro stávku učitelů pochopení, obává se totiž poklesu kvality výuky.

Pro jiné však případná stávka znamená problém s hlídáním. „Bavíme se o malých dětech ze školek nebo z prvního stupně základních škol. U těch starších to asi potíž nebude, ty už se nějakým způsobem obstarají samy,“ vysvětlila předsedkyně Unie rodičů Angelika Gergelová.

Ministerstvo školství už ředitelům rozeslalo pokyny. Třeba pro případ, že by stávka postihla chod jídelny, ale vyučování neomezila. „V případě, že je přerušen pouze provoz školní jídelny, je povinnost zajistit náhradní stravování,“ upozornila mluvčí ministerstva Tereza Fojtová.

STÁVKA UČITELŮ, podívejte se na celou reportáž CNN Prima NEWS:

V Praze budou stávkovat desítky škol

Například v Praze 3 se podle mluvčího městské části Jiřího Hannicha do stávky zapojí všech 16 mateřských škol, dvě z nich by měly zůstat v provozu. V základních školách, které Praha 3 zřizuje, má stávka také podporu. „Všech deset našich základních škol velmi pravděpodobně z tohoto důvodu nebude v protestní den v provozu,“ uvedl Hannich. „Průběžně shromažďujeme informace ohledně toho, které z našich mateřských a základních škol stávku podporují a jakým způsobem se případně připojí k protestu,“ dodal.

Do stávky se podle současných informací plně zapojí také devět základních a dvě mateřské školy v Praze 4. Přerušen bude provoz v ZŠ Horáčkova, ZŠ Jitřní, ZŠ Křesomyslova, ZŠ Na Planině, ZŠ Nedvědovo náměstí, ZŠ Plamínkové, ZŠ Školní, ZŠ a MŠ Ohradní a v MŠ Němčická. V ostatních školách bude provoz v omezeném režimu. Školy chtějí podle mluvčího Prahy 4 Jiřího Bigase především udržet úroveň vzdělávání a nesouhlasí s plánovaným snížením počtu nepedagogických pracovníků.

V Praze 6 se stávky zúčastní 16 základních škol v městské části. „Rozumíme obavám, které navrhované změny v systému školství mohou vyvolat. Na druhé straně si ovšem uvědomujeme komplikace, které s tím budou mít spojené rodiče dětí,“ sdělila místostarostka Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Odhadem deset škol a školek se do stávky zapojí v Praze 7. O konkrétní podobě budou školy ještě městskou část informovat. „Zatím se podle našich informací většina zaměstnanců sedmičkových škol a školek do stávky zapojí, zaměstnanci jednotlivých škol o zapojení, podobě a rozsahu stávky v tuto chvíli ještě jednají,“ uvedla místostarostka Hana Šišková (Praha 7 Sobě). Dodala, že městská část zváží případnou možnost zajištění hlídání dětí pro nejnutnější případy. K výstražné stávce se připojí například i ZŠ Bohumila Hrabala v Praze 8, bude v ní přerušen provoz i jídelny či školních družin.

V Praze 12 se podle mluvčí Petry Svobodové do stávky zatím chce aktivně zapojit 12 škol, které budou uzavřené. Pět škol by chtělo protestovat jinou formou, jako třeba projektovým dnem, se zajištěním částečného provozu. Čtyři školy se stávky aktivně nezúčastní, ale podporují důvody stávky například peticí, uvedla Svobodová.

Naopak v Praze 2 se podle aktuálních informací žádné hromadné zapojení mateřských a základních škol do stávky neplánuje, uvedla mluvčí městské části Andrea Zoulová. Mapu škol zapojených do stávky zveřejnila i organizace Učitelská platforma na sociální síti X, údaje postupně doplňuje.

V hlavním městě je podle statistik ministerstva 291 základních, 440 mateřských a 190 středních škol.

Odboráři usilují o více peněz do školství. Vláda si podle nich připravenými škrty bere děti jako rukojmí.

Tagy: