Koulař Staněk vybojoval na mistrovství Evropy stříbro. Z HME má už čtvrtou medaili

Koulař Tomáš Staněk prodloužil svou medailovou sérii na halovém mistrovství Evropy. V Istanbulu při obhajobě titulu z Toruně získal stříbro a má čtvrtý cenný kov z této vrcholné akce za sebou. V kvalitní soutěži k tomu potřeboval výkon 21,90 metru, který je jeho nejlepším v hale od českého rekordu 22,17 z roku 2018. Porazil ho jen Ital Zane Weir, jenž jako první Evropan v této sezoně překonal dvaadvacetimetrovou hranici, a to o šest centimetrů. Jan Friš obsadil osmé místo v běhu na 1 500 metrů v sezonním maximu 3:40,86.

Staněk po protrápené kvalifikaci zaútočil ve druhé sérii, kdy vylepšením sezonního maxima o 21 centimetrů na 21,90 předčil o centimetr průběžně vedoucího Itala. Weir mu to vzápětí ve třetím pokusu vrátil a český rekordman se už nezlepšil.

ČTĚTE TAKÉ: Možná by se strhla rvačka. Jak si Ukrajinci nedovedou představit olympijské setkání s Rusy

Po finále měl Staněk radost, ale také trochu rozporuplné pocity. „Určitě jsem věřil že na Weira mám. Že bych mohl hodit i osobák. Hrozně jsem chtěl, bohužel už se to nesešlo,“ litoval v rozhovoru pro Českou televizi.

Jednatřicetiletý koulař si cenil toho, že předvedl svůj nejlepší výkon na vrcholné akci. Před dvěma lety triumfoval výkonem 21,62 metru. „Jsem strašně rád, že jsem hodil takhle daleko na akci, že to jde stoupající tendencí. Určitě jsem byl zase součástí nejkvalitnější soutěže historie, co se týče medailí. To se dřív nestávalo ani na světě, že by člověk hodil 21,90 a někdo ho vykostil,“ poznamenal Staněk, který závodí ve výjimečně silné koulařské generaci.

Stejně jako v Bělehradě 2017 vybojoval Staněk stříbrnou medaili. Přiblížil se mu jen Ukrajinec Roman Kokoško, který v závěrečné sérii posunul národní rekord na 21,84 metru.

Mílař Friš v úvodu finále neakceptoval tempo favorizovaného Nora Jakoba Ingebrigtsena a postupně klesl na konec skupiny, která se vyhnula pádu dvou běžců v úvodu. „Potřeboval jsem jít trochu svoje, takže jsem se propadal balíčkem. To mi možná dalo v závěru sílu sbírat ty lidi,“ řekl Friš, který se ve finiši posunul z desáté příčky na osmou. „Je to vylepšení času ze včera a je to vylepšení pozice z Toruně. Osmička se vždycky počítá. Už finále bylo úžasné a tohle je jenom třešnička, dodal sedmadvacetiletý český reprezentant.

Patnáctistovku podle očekávání ovládl Ingebrigtsen, který v rekordu šampionátu 3:33,95 zvítězil o 28 setin před dotírajícím Britem Neilem Gourleym.

Tagy:
Turecko Istanbul medaile sport koulař Tomáš Staněk halové mistrovství Evropy