Kouř dusí sever Česka, cítit je v Praze i na Vysočině. Meteorolog varuje před riziky

Požár v Českém Švýcarsku

Hasiči zasahují proti požáru v Českém Švýcarsku

V Národním parku České Švýcarsko v současné době hoří na zhruba 30 hektarech. Pokud se nezhorší počasí, zejména nezesílí vítr, mohli by hasiči plameny během úterka dostat pod kontrolu, uvedl velitel zásahu Martin Laníček. Celkovou likvidaci požáru ale odhaduje na několik dnů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu kouř zasahuje až na Vysočinu, cítit je také v Praze. Meteorolog Josef Hanzlík varuje před vyšší koncentrací prachu na severu republiky, člověk jej může snadno dostat do těla vdechnutím. Nemocní lidé a malé děti by proto minimálně během dopoledne neměli v postižených oblastech vycházet.

„Pokud jste nemocní nevycházejte v dopoledních hodinách ven. To stejné platí pro děti,“ doporučil Hanzlík ve vysílání CNN Prima NEWS. „Koncentrace prachových částic se zvětšují zejména na severu a severovýchodě našeho území,“ dodal s tím, že menší částečky se mohou do těla člověka dostat snadno vdechnutím. „Při cestě do organismu můžou způsobit další problémy na dýchacích cestách,“ varoval.

„Na některých měřících stanicích byly naměřeny hodnoty i vyšší než 200 mikrogramů,“ upozornil. Standardní hodnoty jsou od 0,5 do 20 mikrogramů na metr krychlový vzduchu. Jde tedy o desetinásobné překročení normy.

Hasiči by chtěli dostat požár během úterý pod kontrolu. „Dnes (v úterý) rozhodně, zítra uvidíme, to se hrozně těžce odhaduje. Závisí to minimálně na počasí, jestli přijdou nějaké srážky, jak k nám bude proudit vítr a v jaké intenzitě,“ řekl ráno v České televizi k hašení požáru Laníček. Doplnil, že hasiče nyní čeká letecký průzkum, aby měli přehled o tom, jak situace vypadá, a mohli určit úterní strategii.

Hořet v Českém Švýcarsku začalo v neděli, podle Laníčka na místě v současné době zasahuje kolem 30 hasičských jednotek, tedy na 150 hasičů. Hasičům z Ústeckého kraje pomáhají posily z Libereckého a Středočeského kraje, na místě je i jedna jednotka německých hasičů. K dispozici mají tři hasičské vrtulníky a dvě letadla na hašení.

Laníček uvedl, že v noci na úterý byla nejhorší situace kolem 3:00, kdy se zvedl silný vítr a nejohroženější byly části obcí Hřensko a Mezná, odkud se museli hasiči stáhnout, protože byli ohroženi na životě. „Obyvatele jsme evakuovali už včera a dnes ráno jsme se do Mezné vrátili a zjistili jsme, že tam bohužel několik objektů hoří, tak je teď hasíme,“ popsal po 7:00 dění v oblasti velitel zásahu.

Při požáru nebyl mezi hasiči podle Laníčka nikdo vážně zraněn, evidují například jen drobné odřeniny.

Tagy: