Kouzelný omyl na Australian Open: Soupeřka Muchové slavila postup, i když ještě nevyhrála

Možná za to mohl fakt, že se koncovka řežby mezi Danielle Collinsovou a Karolínou Muchovou odehrávala v jednu hodinu ráno. Každopádně americká tenistka už bouřlivě slavila postup do třetího kola Australian Open, ačkoliv ještě potřebovala tři body. Umpirový rozhodčí jí musel připomenout, jak funguje takzvaný supertiebreak.

Podobná nepříjemná prozření jsou známá například z cyklistiky. Závodník v cyklokrosu si myslí, že už vyhrál, zvedá ruce nad hlavu, ale pak zjistí, že se přepočítal a musí odjet ještě jedno kolo. Nebo silničář je toho názoru, že má dostatečný náskok, přestane šlapat do pedálů, vystřihne vítězné gesto a v posledních metrech mu soupeři vypálí rybník.

Špatné vyhodnocení situace a zmatenost se teď vloudily i na kurty v Melbourne. Danielle Collinsová – loňská finalistka Australian Open – se dlouze rvala s Karolínou Muchovou. Obě dámy si pořádně protáhly večer, během kterého pro ně začínala práce po 22. hodině. První set pro sebe ukořistila Češka v tiebreaku, druhý patřil Američance v poměru 6:2. Rozhodující dějství dospělo do dramatické koncovky.

Když se stopáž zápasu nebezpečně přibližovala ke třem hodinám, přišel na řadu supertiebreak. Ten se na rozdíl od klasického tiebreaku hraje do deseti, nikoliv sedmi bodů. Vítězství byla blíže 29letá Collinsová. Problémem bylo, že si při skóre 6:3 myslela, že ji od postupu dělí jediný bod. Výměnu, do které servírovala, rozjela dobře a rozhodla ji tvrdým bekhendem do rohu dvorce. Muchová sice míček doběhla, ale z krkolomné pozice ho vrátila na druhou stranu mimo vymezené území.

V tu ránu Collinsová zahodila raketu, spojila ruce nad hlavou. Zmátla i část publika, která začala jásat.

Zbytek fanoušků přímo v aréně Margaret Courtové, diváci u televize, Muchová a rozhodčí nechápali. A údivem rázem nakazili i hráčku, která žila v domnění, že má pro daný den hotovo. Koukala na výsledkovou tabuli a její pohled říkal: „Vždyť už jsem vyhrála, kde je problém?“ Až po diskuzi si umpriovým sudím prozřela, zjistila, že potřebuje ještě tři body. Informaci přijala s úsměvem, nicméně nabízelo se, jestli ji tento omyl neprohraje zápas, když už na chvíli vypadla z koncentrace.

Místenku mezi nejlepšími 32 profesionálkami australského grandslamu si ale nakonec vybojovala – vyhrála 10:6. Raketa zamířila znovu na kurt, tentokrát už nemusela znovu do akce.

V pavouku turnaje je tak o další Češku méně. Z původně 11členné sestavy zůstává nadále ve hře Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Linda Fruhvirtová a Markéta Vondroušová.

Tagy:
tenis sport tenistka Australian Open Danielle Collinsová Melbourne Karolína Muchová