Kastner: Česko již v ceně piva dotahuje Evropu. Zdražování přinese řadě hospod konec

Za necelý půllitr piva 210 korun? Taková suma je pro anglický West Ham na olympijském stadionu neúnosná a proto vyhlásil provozovateli válku.

ZPRÁVY PLUS (144)

V ceně točeného piva se již blížíme evropské úrovni, což bude při pokračování trendu pro spoustu hospod znamenat konec. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner.

Cena piva v hospodách roste o poznání rychleji než ta u lahvového v retailu. „Ani my sami hospodští tomu nerozumíme,“ přiznal pro CNN Prima NEWS člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner. „Dorovnáváme se s Evropou. Pro řadu podniků to bude znamenat konec, zejména na vesnici,“ pronesl.

ČTĚTE TAKÉ: Němce rozčílilo drastické zdražení kebabu. Levice žádá cenový strop, Scholz je striktně proti

Kastner proto na hospody a restaurace apeluje, aby k pivu nabídly i přidanou hodnotu. „Bude důležitý hlavně zákaznický zážitek, že se o vás personál dobře postará, usmívá se, poskytuje dobrou službu,“ popsal. „Například z hospody v Bavorsku máte skvělý zážitek,“ uvedl příklad.

Popsal také, kdy Češi na pivo chodí nejraději. „Zejména v pátek a v sobotu. Oproti pondělí je v návštěvnosti hospod velký rozdíl.“ Doplnil, že restaurace začaly přemýšlet nad novým modelem podnikání od středy až soboty. Podle odborníka je totiž velmi těžké ze dvou dní uživit dalších pět.

Ekonom Lukáš Kovanda pak ve vysílání CNN Prima NEWS přidal čísla vývoje cen. „V hospodách od roku 2019 půllitr zdražil o 50 procent – z 40 na 60 korun,“  sdělil a vyjádřil obavu z konce řady hospod. „Postupně bude mizet hospodská pivní kultura, která je v České republice zažitá,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z pultů do pěti let zmizí hnědá vajíčka. Bílé slepice mají být ekonomicky výhodnější

Tagy:
Evropa pivo Lukáš Kovanda ekonom hospoda Česko Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR