Dánsko vybije všechny norky na kožešinových farmách, virus na nich nebezpečně mutuje

Dánská předsedkyně vlády ve středu oznámila, že na zdejších kožešinových farmách budou vybiti všichni norci. Cílem opatření je minimalizování rizika přenosu nového typu koronaviru na lidi. Podle vládní analýzy virus na kožešinových farmách začal mutovat.

V následujících dnech bude v Dánsku vybito více než patnáct milionů norků, a to včetně chovných jedinců. Předsedkyně vlády Mette Frederiksenová na středeční tiskové konferenci uvedla, že u dvanácti lidí, kteří se nakazili od norků, byla prokázána nová mutace koronaviru. Ministr zdravotnictví Magnus Heunicke doplnil, že polovina ze všech případů nákazy na severu Dánska je spojena s kožešinovými farmami. „Je to velmi vážné,“ vysvětluje Frederiksenová. „Zmutovaný virus u norků může mít ničivé dopady po celém světě.“ Největší obavy budí rezistence zmutovaného viru na protilátky – to by mohlo nepříznivě ovlivnit vývoj vakcíny.

Podle odhadů vlády přijde vybití všech zvířat na téměř osmnáct miliard korun. Farmáři obdrží zatím neznámou výši kompenzace, ale již nyní se odhaduje, že může jít o konec dánského kožešinového průmyslu. Dánsko totiž patří mezi největší vývozce kožešin na světě – každý rok je zde vyprodukováno zhruba sedmnáct milionů kožešin, jde téměř o dvě pětiny celosvětové produkce.

Přítomnost koronaviru je nyní evidována na 207 kožešinových farmách. Ještě minulý měsíc jich bylo čtyřicet. Právě na těchto farmách byl již v druhé polovině října vybit jeden milion norků. Situaci úřadům komplikuje i nedostatečná kapacita ve spalovnách, kam jsou mrtvá těla svážena. Ode dneška by měla v Dánsku začít platit i další, zatím neupřesněná opatření. K vybíjení zvířat na kožešinových farmách kvůli nákaze přistoupili již i v Nizozemí, Španělsku či USA.

Tagy: