COVID-19: Kožešinové farmy v USA i Dánsku bojují s nákazou u norků

V posledních dvou týdnech zemřelo na devíti kožešinových farmách v americkém Utahu téměř deset tisíc norků. Příčinou jejich úmrtí byla nákaza nemocí COVID-19. O situaci informovala veterinární správa, která na farmy uvalila karanténu. Nejde o první případ nákazy na kožešinových farmách.

Přítomnost viru na zdejších kožešinových farmách byla poprvé prokázána v srpnu, kdy byli pozitivně otestování někteří ze zaměstnanců. U nakažených norků se nemoc projevila podobně jako u lidí – mohou ztěžka dýchat s otevřenými ústy a teče jim z očí a nosu. Podle údajů veterinární správy virus napadl především starší zvířata, zemřela přibližně polovina chovných zvířat. Kromě karantény však zatím nebyla na farmy uvalena žádná další preventivní opatření a s masovým vybíjením chovů se zde zatím nepočítá.

První zprávy o citlivosti norků na nákazu nemocí COVID-19 se objevily již v dubnu v Nizozemsku. V červnu proto zdejší vláda rozhodla o uzavření kožešinových farem o tři roky dříve, než bylo plánováno. Další případy nákazy byly následně potvrzeny ve Španělsku či Dánsku. V pondělí začali dánští veterináři a farmáři s vybíjením přinejmenším dvou a půl milionu norků. Na severu země byla nákaza prokázána na více než šedesáti kožešinových farmách. Opatření se týká každé farmy v okruhu osmi kilometrů od každé nakažené farmy, a to i těch, kde se nákaza zatím neobjevila.

Dánští farmáři za vybitá zvířata získají stoprocentní kompenzaci. Dánsko se svými sedmnácti miliony kožešin ročně patří mezi největší vývozce na světě. I když zatím není zcela jisté, jak se norci nakazili, vědci se domnívají, že zdrojem nákazy byli s největší pravděpodobností zaměstnanci farem. Někteří z nich se ale mohli naopak nakazit i od norků. Kromě norků byla nákaza již prokázána i u kočkovitých šelem a psů.

Tagy: