Camilla bude nosit „prokletou“ korunu. Luxusní diamant přinášel mužům jen neštěstí

Korunovace nového britského krále Karla III. proběhne v květnu příštího roku a týkat se bude i jeho manželky Camilly – ta si na hlavu nasadí slavnou korunu s diamantem Koh-i-Noorem. Krystal nevyčíslitelné hodnoty je ale podle známé legendy prokletý.

Diamant, Koh-i-Noor, který má 105 karátů, patří mezi největší broušené kousky na světě, napsal web Nspirement.com. V 19. století jej nechal zpracovat princ Albert, manžel královny Victorie, a jeho název znamená v perštině „hora světla“. Celá koruna je zdobená celkem 2 800 diamanty.

Než se stal součástí luxusního šperku, patřil hinduistickým, mughalským či turkickým vládcům. Ti si ho „předávali“ jako trofej ve vzájemných konfliktech. V současné době je spolu s korunovačními klenoty ukryt v Tower of London.

Neštěstí všech mužů

S diamantem se pak pojí i tajuplná legenda, podle které ten, kdo bude vlastnit Koh-i-Noor, bude vlastnit také svět a znát všechna jeho neštěstí. Beztrestně pak prý může diamant nosit jen Bůh nebo žena. Ostatně všichni muži, kteří kdy Koh-i-Noor vlastnili, buď přišli o trůn, nebo je potkala jiná neštěstí.

Královna Victorie si kletby byla patrně vědoma, rozhodla totiž, že korunu s tímto diamantem bude nosit pouze manželka krále. A tou je momentálně Camilla...

Tagy: