Královský pár dorazí na korunovaci se vší parádou. Přijede v moderním kočáře z roku 2014

Král Karel III. s královnou Camillou vyjedou na korunovaci z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství v nejmodernějším kočáře, jaký má britská královská rodina k dispozici. Je jím pět metrů dlouhý Diamond Jubilee State Coach. Po obřadu královský pár nasedne do historického kočáru The Gold State Coach.

Ačkoli Diamond Jubilee State Coach vypadá jako z osmnáctého století, ve skutečnosti byl vyroben v roce 2014 v Austrálii. A to pro potřeby diamantového jubilea královny Alžběty II.

Královskému páru nabídne veškeré myslitelné pohodlí. Má klimatizaci, elektricky stahovatelná okénka i hydraulické odpružení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Camilla na trůně? Dříve nemyslitelné, říká expertka. Upozornila i na osobní motiv korunovace

Dřevo na interiér pochází z nejrůznějších částí Velké Británie včetně Balmoralu, oblíbeného skotského panství Alžběty II. Zlatá korunka na střeše pochází z trupu historické válečné lodi HMS Victory, s níž admirál Nelson porazil v roce 1805 Francouze u Trafalgaru.

Po korunovaci královský pár odjede s veškerou pompou v kočáře The Gold State Coach, který byl vyroben v roce 1762, na výšku měří téměř čtyři a na šířku sedm metrů. Váží několik tun, proto se může pohybovat pouze krokem.

Je celý ze dřeva, jedná se o nádherné řezbářské dílo pokryté tenkou vrstvou zlata a malbami. Ačkoli je jízda v něm velice nepohodlná, což potvrdila i královna Alžběta II., používají panovníci toto pojízdné umělecké dílo pro své korunovace už od roku 1830.

Tagy: