Křeček: U migrantů bychom měli hodnotit kvalitu. Ten, který nesdílí naše hodnoty, se nevyplatí

Štěpán Křeček

Co na to vaše peněženka 6.5.2024

U migrantů a uprchlíků bychom měli rozlišovat nejen kvantitu, ale také jejich kvalitu. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl ekonom Štěpán Křeček. Ne všichni se nám totiž podle něj vyplatí.

„Už jsme se hodně solidarizovali a další uprchlíci nebo migranti by měli být přiřazováni jinam,“ nechal se slyšet Křeček. Česko by navíc nemělo rozlišovat jen kvantitu příchozích. „Jsem přesvědčen, že pokud přichází někdo kvalifikovaný z kulturně příbuzné země, který sdílí naše hodnoty a respektuje naše zákony, tak takového člověka můžeme integrovat velice snadno a stává se přínosem pro naši ekonomiku,“ vysvětloval.

ČTĚTE TAKÉ: Eurokomisařka rozsekla český spor: Můžete mít z migračního paktu výjimku, vzkázala do Prahy

Problémem může být podle něj ten, kdo naše hodnoty nesdílí a třeba tu ani nechce být. „Nedej bože, se pak radikalizuje, jak to vidíme i v některých zemích v západní Evropě. Takový migrant se nám pochopitelně nemůže nikdy vyplatit,“ uvedl ekonom.

U takových migrantů bychom měli být podle Křečka vzhledem k bezpečnostním otázkám velmi opatrní. „Tito migranti, u kterých je nízký potenciál pro integraci, kteří budou spíše žít na dávkách, než aby se zapojili do práce, by k nám vstupovat neměli,“ míní Křeček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Vítku, tohle nebylo dobrý.“ Rakušan čelí ostré kritice za bagatelizaci problémů s migrací

Tagy: