„Vítku, tohle nebylo dobrý.“ Rakušan čelí ostré kritice za bagatelizaci problémů s migrací

Vít Rakušan

Co přináší migrační pakt?

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) čelí na sociální síti X ostré kritice za svou reakci na článek pojednávající o demonstraci radikálních islamistů v Hamburku. „A co se ve skutečnosti stalo? Nic. Dobrou noc,“ odpověděl vicepremiér uživateli, který upozorňoval, že někteří z protestujících požadovali vznik chalífátu v Německu. „To si děláš p*del, ne?“ ptal se pak ministra jeden z komentujících.

Rakušan koncem minulého týdne kritizoval lidi, kteří na sociálních sítích vyzývají, aby Evropa bránila své území před ilegálními migranty tak, že do nich bude střílet.

ČTĚTE TAKÉ: Řešením je chalífát, demonstrovali muslimové v Německu. Chtějí stát z doby kamenné, píší média

„Tohle je výsledek soustavného strašení migrací. Úplná dehumanizace debaty, ve které je i střílení do lidí normální. EU spojuje svoboda a spolupráce. EU nikdy nebude střílet do lidí na své hranici. To u nás 40 let dělali komunisti,“ uvedl vicepremiér na sociální síti X.

Později se ho jeden z kritiků prostřednictvím článku webu Echo24 zeptal, zda chce, aby se Česko dostalo do podobných problémů, kterým čelí některá německá města. Například v Hamburku během víkendu došlo k dalšímu protestu, během něhož přes tisíc islamistů demonstrovalo proti tomu, jak tamní média referují o islámu. Někteří z účastníků otevřeně požadovali vznik chalífátu v Německu.

„Přes tisíc muslimů požadovalo… A co se ve skutečnosti stalo? Nic. Dobrou noc,“ vzkázal Rakušan. Jeho výrok rozčílil řadu lidí, kteří si stěžují na bagatelizaci složité situace způsobené v mnoha německých regionech migrací.

„Tato reakce je pro mě velkým zklamáním, pane ministře. Odpovědět na existující problém a napětí ve společnosti frází ‚však se (zatím) nic nestalo‘ není hodno člověka ve vaší funkci. Je to záměr, arogance, nebo bezradnost?“ ptala se jedna z uživatelek. „To si děláš p*del, ne?“ nebral si servítky další komentující.

„Ono to začíná zvolna a postupně. Až šlápnou na plyn, může být pozdě. U nás to opravdu ještě není aktuální, ale na Západě to začíná být problém. Bagatelizace bývá cestou do pekel,“ upozornil jiný uživatel.

„Vítku, tak tohle nebylo dobrý. Vy byste opravdu tím ministrem vnitra neměl být. Tenhle tweet bude STAN hodně bolet. Přes tisíc nácků požadovalo, ať jdou Židé do plynu. A co se ve skutečnosti stalo? Tohle je přesně vaše argumentace. Fakt nevím, jestli jste tak naivní, nebo hloupý,“ lze najít ve výčtu dalších komentářů. Lidé do vlákna také poslali několik článků týkajících se problémů s migrací v západních zemích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Migrace? Výkřiky o znásilňování jsou bubák, řekl Dvořák. Žijete na jiné planetě, vzkázala Jermanová

Tagy: