Rusko zuří kvůli Lipavskému a hrozí Česku odvetou. Šéf diplomacie poslal ostrou reakci

Kreml zvažuje odpověď na krok České republiky, jejíž vláda ve středu schválila přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam. Podle agentury TASS to ve čtvrtek řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Krok Prahy označil za nezákonný. „Odmítám vyjádření, že se jedná o nelegální krok, neboť je to v souladu s českým právem dle sankčního zákona,“ reagoval český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Česká vláda ve středu schválila přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam a rozhodla tím o zmrazení jeho majetku. Ruské úřady podle Dmitrije Peskova nyní prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko podniklo rázný krok. Jako první na světě zmrazilo ruské nemovitosti

„Tento hluboce antiruský postoj českých úřadů samozřejmě vyvolává naprosté rozpaky, kategoricky ho odmítáme,“ sdělil Peskov. „Nyní je nutné zanalyzovat, co tu Češi mají,“ odpověděl podle TASS kremelský mluvčí na otázku, zda se Moskva chystá podniknout odvetné kroky.

„Je jasné, že v případě formalizování nepřátelských kroků bude samozřejmě následovat naše odpověď,“ prohlásil.

Na vyjádření Peskova reagoval pro CNN Prima NEWS český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Odmítám vyjádření, že se jedná o nelegální krok, neboť je to v souladu s českým právem dle sankčního zákona. Samozřejmě tam existují opravné prostředky u ministerstva zahraničních věcí, případně u soudu,“ komentoval.

Ruský podnik, jehož přidání na český sankční seznam ve středu schválila vláda, provozuje a spravuje v Česku řadu nemovitostí v majetku Ruské federace, převážně v Praze nebo Karlových Varech. Podnik Goszagransobstvennosť spadá pod správu záležitostí prezidenta Ruské federace.

Český ministr Jan Lipavský ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že z příjmů této agentury je přímo financován ruský režim, který vede válku na Ukrajině. Podle vyjádření premiéra Petra Fialy na síti X se Česko bude snažit přesvědčit i ostatní státy EU, aby také zmrazily majetek daného podniku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putinovi vypršelo datum spotřeby, tvrdí americký analytik. Argumentuje i mocným špionem

Podle agentury TASS se zmrazení majetku týká desítek bytů, které ruský podnik v Česku pronajímá. Agentura připomněla, že opatření se netýká objektů ruské diplomatické mise, jako jsou ruská ambasáda nebo rezidence ruského velvyslance.

„Rozhodnutí vlády o zařazení podniku pro správu majetku v zahraničí Kanceláře prezidenta Ruské federace na národní sankční seznam se dotkne počtu vyšších desítek nemovitostí, které se nacházejí většinou na území hlavního města Prahy,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová. Podrobnější informace podle ní úřad nemůže poskytnout z důvodu zákonné povinnosti zachovat mlčenlivost o postupech Finančního analytického úřadu v konkrétních kauzách.

Česká vláda už dříve, v květnu, zrušila devět usnesení ze 70. a 80. let, kterými se svěřily tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům. V souvislosti s těmito pozemky pak Diplomatický servis, příspěvková organizace ministerstva zahraničí, v létě podal na Rusko žalobu kvůli vrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky, převyšujícího 53 milionů korun.

Lipavský dříve řekl, že Rusko v Česku vlastní 42 budov, všechny kdysi označilo za objekty mise, tedy využívané k diplomatickým účelům. Při revizi ministerstvo podle ministra ale zjistilo, že desítky z nich k deklarovaným účelům neslouží. Z dokumentu, který si ČTK v červnu vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, vyplývá, že na pozemcích, u nichž český stát po Rusku nově požaduje nájemné, stojí komplex bytových domů ve Schwaigerově ulici v Praze či budovy bývalých ruských generálních konzulátů v Karlových Varech a Brně.

Tagy: