Poprask v ruské televizi. V Česku se žije lépe než u nás, řekl politolog a šokoval i Ukrajinou

Respektovaný ruský politolog Viktor Olevič se navzdory okřikování moderátora a dalších hostů pustil ve státní televizi do popisu kvality ruského života. Prohlásil, že v Evropě je životní standard vyšší než v Rusku. Zmínil přitom přímo i Českou republiku.

Ruský politolog Viktor Olevič zjevně zavlekl hovor tam, kde jej moderátor v ruské televizi NTV nechtěl mít. Diskuze v pořadu Mesto vstreči se totiž stočila na životní úroveň lidí v Evropě a Rusku. Olevič popisoval, že Západ nabízí ukrajinským občanům lepší budoucnost, zatímco Rusko lidem v zabraných oblastech na Ukrajině vůbec nic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Utajované schůzky Ruska a Ukrajiny. Na hranicích obě strany spolupracují, pomáhá i Vatikán

„Je to vábnička, kterou Západ nabízí Ukrajině. Láká je na přístup do Evropské unie, který někdy přijde, někdy v neurčité budoucnosti. Na členství v NATO. Evropská unie dává Ukrajincům vyhlídku, že si budou žít – možná ne jako Němci či Francouzi – ale alespoň jako východní Evropané. Stejně jako Slováci nebo Češi nebo někdo jiný. Pro Ukrajince je taková vyhlídka pozitivní,“ řekl Olevič, čímž propagandisty ve studiu naprosto šokoval.

„A jakou vábničku nabízí Rusko? Deset tisíc rublů pro lidi, kteří žijí v Chersonské oblasti? Vyhlídky, že pro ně nikdy nebude platit bezvízový styk, že nikam nepůjdou, že nespatří své příbuzné v Evropě, kterých jsou miliony. Oni hledají politickou stabilitu,“ pokračoval politolog.

Moderátor s ostatními hosty se následně snažili situaci „zachránit“ a přesvědčit Oleviče, že nemluví pravdu. Říkali mu, že lidé v Rusku chtějí žít především v míru a „nefantazírují o životě v Evropě“.

Olevič se ale nenechal odbýt. „Ano, všichni chtějí žít v míru. Ale životní podmínky v Česku a životní podmínky v Rusku… co jim Moskva nabízí? Standard života v Evropě je vyšší než v Rusku, to odpovídá realitě,“ prohlásil ruský politolog.

Jak je to s antisemitismem v Rusku? Odpovídal novinář Jiří Just:

Po této výpovědi už moderátor rychle diskuzi ukončil a sarkasticky navrhl Olevičovi, že by mohl mít vlastní pořad, kde by své netradiční názory prezentoval.

Videa z diskuze si rychle všimli na Ukrajině a záběry se začaly šířit po sociálních sítích.

Just: Olevič řekl nepříjemnou pravdu

K vystoupení Oleviče se pro CNN Prima NEWS vyjádřil i novinář žijící v Rusku Jiří Just. Spolupracovník redakce se domnívá, že Olevič má zadání, aby v televizní „show“ byl na straně liberálů, kteří mají kritizovat oficiální pozici. V diskuzi mu oponoval bývalý poslanec ukrajinské komunistické strany Spiridon Kilinkarov, který v posledních letech žije v Moskvě.

„Olevič posuzuje perspektivy Ukrajiny po vstupu do EU a NATO. Podle jeho slov se Ukrajina může dostat maximálně na úroveň Česka nebo Slovenska. Což, jak sám říká, je mnohem lepší než almužna od Ruska a vízová izolace s Evropou. Je jasné, proč Olevičova slova vyvolala takovou reakci komunisty Kilinkarova. Otevřeně řekl nepříjemnou pravdu, kterou si v Rusku příliš neuvědomují,“ domnívá se Just.

„Nejen, že okupace krade cizí území, ale s ruským občanstvím Moskva odsuzuje Ukrajince k odtržení od ‚normálního světa‘. Kilinkarov tvrdí, že Ukrajinci na okupovaných území chtějí žít v bezpečí, ale ani to jim Rusko nemůže a vlastně ani nechce zaručit,“ doplnil Just.

Tagy: