Putinovi vypršelo datum spotřeby, tvrdí americký analytik. Argumentuje i mocným špionem

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin by mohl být po smrti, tvrdí americký analytik Jason Jay Smart. Své tvrzení navíc podpořil několikabodovým seznamem, ve kterém shrnuje pochybné události, které se v poslední době kolem Putina odehrály. Navíc nejde o první případ, kdy se spekuluje o úmrtí ruského prezidenta. Podobně zprávy zveřejňuje například telegramový kanál General SVR. Před podobnými zvěstmi však opakovaně varoval český novinář žijící v Moskvě Jiří Just, podle kterého je kanál dezinformační.

Americký analytik, politický poradce a korespondent ukrajinského deníku Kyiv Post Jason Jay Smart na sociální síti X uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin je zřejmě po smrti. „Můžeme vyjádřit všechny naše ‚myšlenky a modlitby‘, že Putinovi vypršelo datum spotřeby,“ napsal Smart, který byl v roce 2010 Ruskem doživotně prohlášen za personu non grata (nežádoucí osobu).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko chce dohodu a konec války, tvrdí ukrajinský analytik. Popsal čtyři signály z Kremlu

Své tvrzení podpořil několikabodovým seznamem, v němž shrnul dění okolo Putina v posledních dnech. Smart poukázal například na projev šéfa ruské Rady národní bezpečnosti Nikolaje Patruševa. „Zatímco se na obrazovce objevovaly Putinovy fotografie, Patrušev mluvil v minulém čase a akce se nápadně podobala ruskému smutečnímu obřadu,“ napsal Smart s tím, že šéf ruské Rady národní bezpečnosti měl na sobě černý oděv. Zároveň podotkl, že Patrušev je mocným kremelským insiderem a špionem. Už léta se proslýchá, že on nebo jeho syn Dimitrij jednoho dne nahradí Putina.

Americký politický poradce také připomněl, že generál KGB ve výslužbě Valerij Solověj začal před několika týdny poskytovat rozhovory, v nichž říká, že Putin zemřel, přičemž uvádí přesný čas a místo. „On prý stojí za kanálem na Telegramu, který jako první rozšířil zprávu o Putinově smrti. Navzdory výrokům, za které by v Rusku obvykle někoho zatkli, nebyl obtěžován ruskou rozvědkou. Sám Solověj řekl, že je to proto, že má dobré kontakty v ruské rozvědce a právě ta mu řekla, že je Putin mrtvý,“ sdělil Smart.

Ve svém příspěvku se zároveň zabývá otázkou, co by výměna ruského prezidenta znamenala pro válku na Ukrajině. Podle něj by pravděpodobně došlo ke zlepšení situace. „Patrušev je jestřáb, ale bude potřebovat rychle upevnit moc v Moskvě, aby zabránil protiútoku na svou vládu. Má také menší vliv na ruskou armádu než na zpravodajské složky, a proto by bylo prioritou uzavřít dohodu s krvácející armádou,“ vysvětlil Smart.

Podle něj by spekulace o Putinově smrti mohly podpořit i případné nadcházející události. „Jestli se ztratí další Patruševovi nepřátelé, jako třeba ministr obrany Šojgu, tak se něco vaří,“ řekl Smart s tím, že není jasné, jestli je Putin mrtvý, nebo ne. „Možné je všechno. Ukrajinská rozvědka si myslí, že to všechno může být lest, aby se zjistilo, kdo není loajální Putinovi,“ popsal Smart a dodal, že to může být pravda. Zároveň podotkl, že současný ruský prezident pravděpodobně používá dvojníky, takže nepřiznávání jeho smrti by mohlo pokračovat ještě dlouho.

Dezinformace a manipulace

Před spekulacemi ohledně smrti ruského prezidenta ale v minulosti varoval český novinář žijící v Moskvě Jiří Just. Podle něj kanál General SVR podsouvá čtenářům insiderské zprávy z okolí Kremlu, které jsou ale jen lepší dezinformací. „Autor/autoři moc dobře ví, že po šílených zprávách z Kremlu je poptávka. Bylo by to nejsnazší vysvětlení všeho,“ řekl Just s tím, že kanál vypouští podobné zprávy kvůli popularitě.

Podle Justa může být cílem kanálu i něco úplně jiného. „Stačí se podívat do historie, co dřív psal. Jsou to manipulace kvůli tomu, aby se na Západě zdiskreditovala média a Kreml mohl poukazovat, že na Západě lžou,“ popsal Just.

Když se spekulace o Putinově úmrtí objevily, na konci října je Kreml důrazně odmítl. „Je ve všech ohledech v pořádku, jedná se očividně o další novinářskou kachnu,“ řekl Peskov novinářům při pravidelné tiskové konferenci. Odmítl také možnost, že se ruský vůdce nechává zastupovat dvojníky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za ruský antisemitismus může Západ, zní z Kremlu. Hon na Židy z letiště zosnoval Kyjev, tvrdí

Tagy: