Kriminalistka vzpomíná: Téměř 80letá stařenka rozsekala sestře hlavu sekerou a zapomněla na to

Psychické nemoci mohou mít fatální následky. Mnohdy se kvůli nim může stát člověk vrahem až ve vysokém věku. Respektovaná bývalá kriminalistka Jiřina Hofmanová připomněla v pořadu Fight Cast One případ téměř osmdesátileté ženy, která kvůli stařecké demenci rozsekala hlavu své sestře. O několik hodin později už o tom ale nevěděla. „Odvážela jsem ji do vazební věznice. A ona mi celou cestu tvrdila, že by sestře nedokázala nic udělat,“ zavzpomínala Hofmanová.

Bývalá kriminalistka Jiřina Hofmanová vypráví o neobvyklé sestrovraždě i ve své knize Myšlenky zločince v české kotlině, v níž kauzu nazvala Případ kávy od Maryši.

ČTĚTE TAKÉ: Ženu z Boru u Skutče měl zabít její syn. Policisté ho zadrželi

„Je to o psychických nemocích, které tady mezi námi jsou… Dokonce se říká, že nějakou trpí každý čtvrtý z nás. V tomto případě se jednalo o stařeckou demenci,“ řekla Hofmanová v rozhovoru pro Fight Cast One.

Vše začalo obyčejnou návštěvou. Seniorka Vlasta navštívila svou téměř osmdesátiletou sestru Marii a po chvíli začaly řešit staré spory. Marie šla uvařit kávu. Ta však měla zvláštní chuť a Vlasta proto pojala podezření, že ji sestra chce otrávit.

„V kávě nic nebylo, byla asi jen vyčpělá. Vlasta se nicméně domnívala, že ji chce sestra otrávit. Začaly se honit uvnitř domu, potom návštěva vyběhla ven a snažila se utéct. Zjistila ale, že jsou zamčená vrátka. Vyšplhala se proto na ně a volala o pomoc,“ řekla bývalá kriminalistka.

„Z vedlejšího domu vyšel soused, mladý muž, a ptal se jí, co se stalo. Ona mu s hrůzou říkala, že ji sestra chce zabít. Marie šla k ní a na souseda dělala posunky, že to sestra nemá v hlavě v pořádku. Soused tak začal vystrašenou paní uklidňovat, že se jí nemůže nic stát, že sousedku velmi dobře zná. Splnil si tedy svou občanskou povinnost a šel domů,“ popsala začátek incidentu Hofmanová.

A pak došlo na nejhorší.

„Marie sestru popadla, dotáhla ji ke špalku, kde štípala dřevo, a sekerou ji usmrtila. Umyla se, převlékla a šla k obvodnímu lékaři, aby mu oznámila, že zabila sestru. Pan doktor jí nevěřil, řekl, ať jde domů, vezme si prášek na uklidnění, že se na ni odpoledne přijde podívat. Když tam přišel, tak zjistil, že čeká v klidu v kuchyni a zavražděná leží u špalku,“ uvedla Hofmanová.

„Stalo se to nedaleko Prahy. Odvážela jsem pak paní do vazební věznice a ona mě celou cestu přesvědčovala, že by přece nemohla své sestře otrávit kafe. Vzhledem k pokročilé stařecké demenci si už ale nepamatovala, že jí rozsekala hlavu sekerou,“ dodala kriminalistka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyvraždil rodinu a matku zastlal do postele. Nechtěl jsem se na ni dívat, řekl vrah z Táborska

Tagy: