Krizi zvládneme a budeme ještě silnější, řekl Pavel. Vyjádřil uznání vládě i záchranářům

Český prezident Petr Pavel poskytl rozhovor britské televizi Sky News.

CNN Prima News - živé vysílání

Česko má dnes nejen přesnější modely a tím i varování, ale také výrazně lépe fungující systém reakce na krize než při velkých povodních v letech 1997 a 2002. Na síti X to v sobotu uvedl prezident Petr Pavel. Vyjádřil uznání vládě, hejtmanům, starostům, složkám integrovaného záchranného systému, pracovníkům v energetice, dopravě a všem ostatním, kdož se podílejí na zvládnutí povodní.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

,,Asi jako všichni v naší zemi, sleduji už několik dní velmi pozorně varování hydrometeorologů, aktuální vývoj situace, stejně jako všechna opatření přijímaná ke zmírnění dopadů extrémních srážek a následných povodní," napsala hlava státu.

SLEDUJTE ON-LINE VŠE, CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O AKTUÁLNÍ POVODŇOVÉ SITUACI

Pavel vyjádřil uznání vládě, hejtmanům, starostům, složkám integrovaného záchranného systému, pracovníkům v energetice, dopravě a všem ostatním, kdož se podílejí na zvládnutí povodní.

,,Jejich profesionalita, nasazení, ale také solidarita a vzájemná pomoc nás všech je důležitým předpokladem, že si i s touto krizí poradíme a vyjdeme z ní opět o něco silnější. Přeji všem hodně sil, odhodlání a dobré vůle, abychom nadcházejících několik dní zvládli s co nejmenšími škodami," uvedl prezident, který ráno vystoupil na zasedání Vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO) v Praze.

Povodňový stupeň platil v 11:00 téměř na 190 místech České republiky. Některé toky už se vylily. Nejvážnější situace je zatím na Jesenicku v Olomouckém kraji a na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Problémy jsou ale i v dalších krajích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaké je srovnání s jinými záplavami, které v minulosti zasáhly Česko?

Tagy: