Kroužkovací masakr u PirSTAN: Starostové válcují Piráty, kterým hrozí sněmovní exodus

Ivan Bartoš a Vít Rakušan na povolební tiskové konferenci

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Voliči Pirátu a STAN dávají silně najevo své preference i v rámci volební koalice. Zatímco příznivci Pirátů volí spíše celou kandidátku, voliči Starostů své kandidáty masivně podporují. Sečtena je polovina okrsků a ve většině krajů by kandidáti STAN přeskočili díky preferenčním hlasům kandidáty Pirátů, kterých momentálně do Sněmovny míří minimum.

Jeden příklad za všechny. V Královéhradeckém kraji je mezi prvními deseti kandidáty šest lidí navržených Piráty. Také lídrem je Pirát. Jenže kandidáti STAN mají v průběžném hlasování tolik kroužků, že první Pirát je až na šestém místě.

To znamená, že i kdyby koalice PirSTAN získala v tomto kraji pět poslanců, což je nepravděpodobné, ani jeden mandát nebudou mít Piráti.

Stejné kroužkování napříč kraji

Velmi podobně se situace vyvíjí také ve Středočeském, Jihočeském, Libereckém, Plzeňském, Jihomoravském, Zlínském, v Moravskoslezském a dalších krajích.

Výjimkou jsou, zdá se, Praha a Ústecký kraj, kde kandiduje předseda Pirátů Ivan Bartoš a kterého voliči kroužkují ve velkém počtu. I tam se už ale za ním seřadili kandidáti STAN.

Podle všeho tedy STAN bude v Poslanecké sněmovně daleko silnější než Piráti.

Tagy: