Topolánek: Okamura je politický talent. Bohužel se nachází na temné straně síly

Mirek Topolánek a Jan Kavan

Kdo je nejlépe vybaven pro to, aby byl premiérem?

Byl by nejlepším premiérem po volbách Petr Fiala, Ivan Bartoš, Tomio Okamura, nebo by měl na této pozici pokračovat Andrej Babiš? Politické osobnosti ve vysílání CNN Prima NEWS hodnotily, kdo má nejvíce předpokladů pro to, aby byl předsedou vlády.

Podle bývalého předsedy vlády Mirka Topolánka má podle očekávání největší předpoklady pro post premiéra lídr koalice Spolu Petr Fiala. „Potřebujeme klidnou sílu do rozbouřených vod v následující dekádě. Babiše jsme si vyzkoušeli osm let. Sám o sobě řekl, že je urputné hovado. Já bych vynechal to adjektivum,“ pustil se do šéfa hnutí ANO.

„Tomio Okamura je politickým talentem, bohužel na temné straně síly. Ivan Bartoš je velmi schopný člověk, který v poslední části kampaně přemýšlel, jestli to vůbec v tom masakru chce dělat. Nevystoupil z komfortní zóny, na rozdíl od Petra Fialy,“ doplnil Topolánek.

Takto jasnou představu nemá bývalý senátor a ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD). „Svého favorita na premiéra nemám. Ale souhlasím s tím, že Petr Fiala je takovou klidnou silou. V debatách, které proběhly, byl jedním z mála, který si udržel odstup a nadhled. Nenechal se emocemi, které ostatními cloumaly, zmást,“ uvedl.

„Tomio Okamura je ze všech kandidátů profesně nejšikovnější. Umí reagovat rychle a přesně, formuluje srozumitelně. Své myšlenky opakuje několikrát, aby to každému došlo. Na druhou stranu je pro mě nepřijatelný jeho odpor k Evropské unii. Jako premiér pro mě nepřichází v úvahu,“ podotkl Kavan. Premiérem podle mě bude Andrej Babiš. „Je tak ambiciózní, že tento post získá. Ivan Bartoš asi pozici nezíská, ale temperamentně mně ze všech čtyř vyhovuje asi nejvíc,“ dodal.

Kalousek: Pod Babišem jsme umírali zbytečně

Svůj pohled přidal také bývalý ministr financí a dlouholetý poslanec Miroslav Kalousek. „Srdce by si za premiéra přálo lídra koalice Spolu. Logicky jsem toto uskupení podporoval. Ale teď opravdu objektivně. Nečekají nás lehké časy, nepotřebujeme showamana. Potřebujeme odpovědného správce se znalostmi, schopnostmi, zkušenostmi,“ řekl bývalý ministr financí.

„Pod Andrejem Babišem jsme (během covidu) umírali zbytečně, máme druhé nejrychlejší tempo zadlužování. To je výsledek vládnutí, které nechceme. Petr Fiala má velké řídící zkušenosti, koneckonců řídit Masarykovu univerzitu nebyla žádná sranda. Na rozdíl od Ivana Bartoše a Tomia Okamury je nejlépe ustrojen k tomu, aby byl premiérem České republiky a provedl nás těžkými časy,“ okomentoval někdejší předseda TOP 09.

Vyjádřil se rovněž bývalý šéf zahraničního resortu Cyril Svovoda. „Šanci být premiérem mají pouze dva. A to je Andrej Babiš a Petr Fiala. Od premiéra očekávám, že v těžkých dobách, které nastanou, bude schopen rozhodovat a bude mít ve svém týmu autoritu. Musí vzniknout funkční koalice, protože situace bude složitá,“ zdůraznil.

Tagy: