Zraněného Palestince připoutali ke kapotě džípu. Kruté video Izraelců se podařilo ověřit

Izraelští vojáci během sobotní razie v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu připoutali zraněného Palestince ke kapotě vojenského džípu. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na video, které koluje na sociálních sítích a jehož věrohodnost se agentuře podařilo ověřit.

Izraelská armáda v prohlášení uvedla, že její vojáci čelili střelbě, kterou opětovali. Zraněn přitom podle armády byl jeden z podezřelých a ozbrojené složky jej vzápětí zadržely. Podle prohlášení vojáci porušili pravidla, když podezřelého připoutali k vozidlu. Zraněným Palestincem na záběrech je podle Reuters Mudžáhid Azmí.

ČTĚTE TAKÉ: Nikdo neví, kolik rukojmí žije, říká představitel Hamásu. Za jejich psychické potíže může Izrael

Armáda dále uvedla, že „chování jednotek na videozáznamu incidentu neodpovídá hodnotám“ izraelské armády a že incident bude vyšetřen. Zraněný byl předán k ošetření.

Rodina zraněného Palestince uvedla, že izraelská armáda provedla zatýkací razii, při níž byl Azmí zraněn, a když rodina požádala o sanitku, armáda může přivázala ke kapotě a odjela.

Na Západním břehu Jordánu, kde žije na 2,7 milionu Palestinců a asi půl milionu Židů, izraelská armáda podniká razie pravidelně. Po říjnovém přeshraničním útoku radikálního hnutí Hamás, jež vládne v Pásmu Gazy a proti němuž Izrael vede válku, tyto operace ještě zintenzivnila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: To jsem ještě neviděl, říká expert o záchraně rukojmích v Gaze. CNN odhaluje detaily tajné akce

Tagy: