To jsem ještě neviděl, říká expert o záchraně rukojmích v Gaze. CNN odhaluje detaily tajné akce

Izraelci zveřejnili záběry ze záchrany rukojmích v Gaze

Izraelská armáda zachránila rukojmí v Gaze

Izraelská armáda zveřejnila dramatické záběry z operace, při které vojáci zachránili z jednoho z domů v Gaze tři rukojmí držené Hamásem. Další komando ve stejný čas osvobodilo čtvrtého zajatce. Americká CNN upozornila, že dvojitá operace byla zřejmě doprovázena masivním bombardováním.

Téměř tři čtvrtě roku. Tak dlouho čekala čtveřice izraelských rukojmích, které Hamás unesl 7. října z hudebního festivalu, na záchranu v útrobách Gazy. Hamás zajatce často přemisťoval, aby mátl Tel Aviv. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari přiznal, že záchranné operace, které se plánovaly několik týdnů, musely být hned několikrát na poslední chvíli odloženy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bidenův návrh prošel. Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří Izraele s Hamásem

K finální akci zřejmě došlo na konci minulého týdne. V terénu byla dvě izraelská komanda, která měla ve stejný moment za bílého dne zachránit rukojmí na dvou lokalitách v Gaze, a to v oblasti uprchlického tábora Nuseirát. V jednom domě byli tři rukojmí, čtvrtý zajatec byl na jiném místě.

A právě záběry ze záchrany zmíněných tří rukojmích teď zveřejnila izraelská armáda. Dramatické video ukazuje, jak vojáci vtrhli do budovy přes okno a následně bleskurychle přešli do pokoje, kde se ukrývala vyděšená trojice.

Vojáci je spěšně identifikovali a ujistili je, že je přišli zachránit. Jeden ze zachránců dokonce provedl s rukojmím takzvaný pěstičkový pozdrav (fist bump).

„Jsou to pozoruhodné záběry, nikdy jsem nic takového neviděl, ještě z kamery z pohledu vojáka,“ komentoval video Barak David, politický a globální analytik CNN.

Záchrana při bombardování?

Video ale neodkrývá rozsah celé operace. Podle svědků v Gaze izraelská armáda v době dvou záchranných operací spustila bombardování, nálety a střelbu. Podle úřadů kontrolovaných Hamásem při akci zemřelo přes 270 Palestinců, další stovky lidí údajně vyvázly se zraněními. Tuto informaci ale nelze nezávisle ověřit, protože úřady v Gaze při zveřejňování počtu obětí nerozlišují ozbrojené bojovníky a civilisty, podotýká CNN.

VIDEO: Izrael osvobodil rukojmí

Očití svědkové pro CNN vypověděli, že izraelští vojáci v Gaze se zřejmě převlékli za ozbrojence Hamásu, aby se mohli dostat blíže k rukojmím a akci připravit. „Byli oblečeni ve vojenských uniformách, měli helmy a znaky Hamásu, takže lidé měli dojem, že jsou to bojovníci, ale ve skutečnosti to byla izraelská speciální jednotka,“ řekl CNN místní obyvatel Khalil Al Tirawi.

Rovněž zdroje BBC naznačily, že se vojáci v přestrojení mohli přímo účastnit záchrany zajatců. Armáda také údajně využila civilní vozidla včetně dodávky. To ale Izrael popřel a odmítl komentovat, zda byli vojáci provádějící záchrannou akci převlečeni za bojovníky Hamásu nebo palestinské civilisty. CNN nicméně podotkla, že v minulosti už Izrael podobnou taktiku při svých operacích použil.

Abdulláh Jouda, který byl během války vysídlen do tábora Nuseirát, řekl CNN, že kolem půl dvanácté dopoledne zaslechl na ulici hluk a šel se podívat, co se děje. Když otevřel dveře, uviděl muže, které považoval za izraelské jednotky, jak vystupují z dodávky Mercedes. Byli oblečeni v černém a se znakem vojenského křídla Hamasu, brigády Izz ad-Dína al-Kassáma.

„Viděl jsem vojáky ze speciální jednotky, jakmile vystoupili z vozidla, měli na balkoně žebříky a lezli po nich. Viděl jsem je asi jen dvě vteřiny, protože kdybych se na ně díval déle, mohli mě zabít,“ řekl Jouda. „Byla slyšet silná střelba, střílelo se skoro na všechno. Pálila válečná letadla, střílely bezpilotní letouny. Bylo to děsivé, připadali jsme si jako při apokalypse,“ doplnil.

CNN nemohla jeho tvrzení nezávisle ověřit, ale televize se dostala k jinému videu, které zachycuje ulici, kde se operace odehrávala. Zaparkovala tam bílá dodávka Mercedes s matracemi, igelitovými pytli a dalšími předměty připevněnými na střeše.

Izrael každopádně popírá, že by oblast bombardoval jen proto, aby vytvořil krytí pro záchrannou operaci. Izraelská armáda tvrdí, že se vojáci dostali pod palbu Hamásu. Radikálové na ně měli pálit protitankovými granáty. Armáda proto údajně odpověděla na střelbu, aby nedošlo ke zmaření záchranné akce. Obětí přestřelky pak podle Izraele bylo méně než sto.

Palestinci ale referují o nepřiměřeném a bezprecedentním bombardování. „Za méně než deset minut dopadlo na zem takových 150 raket. Další dopadaly, když jsme utíkali z trhu,“ popsal místní občan CNN. „Vyhladili Nuseirát, je to peklo na zemi,“ dodal.

CNN nemohla nezávisle ověřit ani tvrzení izraelské armády, ani tvrzení Palestinců. Fotografie z oblasti ale ukazují ruiny a zničené domy. Útoky zachytila i videa.

Na jednom z nich, které sdílel se CNN místní novinář Fadi Thabet, jsou podle metadat vidět dvě rakety vzduch-země americké výroby, které letí v čase 11:28 různými směry. Zdá se, že jedna z nich zasáhla opačnou stranu budovy, kde byla venku zaparkovaná bílá dodávka Mercedes, zatímco druhá dopadla na jinou budovu poblíž. Záběry z následků zásahu ukazují zničenou dodávku i budovu. Že šlo o americkou munici, potvrdili oslovení vojenští experti.

Izrael se po akci svěřil, že pozici rukojmích dokázal odhalit i díky zpravodajským informacím od Washingtonu. Žádný americký voják ale údajně v akci nebyl.

Další video ze dne operací, které zkoumala americká CNN, zachycuje vrtulník na pláži v Gaze. Právě pomocí helikoptéry měli Izraelci dostat rukojmí pryč z bitevní zóny. Operaci záchrany izraelských občanů ale nadále obestírá řada tajemství a Palestinci a Izraelci se neshodují v tom, jak celá akce proběhla a jak masivní bylo bombardování, které ji doprovázelo.

Na záběry ze záchrany rukojmích se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: