Krvavé výročí Solejmáního smrti: Exploze si vyžádaly přes 100 obětí, mluví se o terorismu

Nejméně 103 obětí si ve středu vyžádaly dvě exploze nedaleko hřbitova v íránském městě Kermán, kde je pochován generál Kásem Solejmání, který zemřel při americkém atentátu v Bagdádu v lednu 2020. K výbuchům došlo během pietní akce v souvislosti s generálovou smrtí. Píše to agentura AFP s odkazem na íránská státní média. Podle zástupce guvernéra provincie Kermán Rahmána Džalálího šlo o terorismus.

Íránská státní televize informovala nejprve o první a následně o druhé explozi během pietního ceremoniálu v jihovýchodním městě Kermán. Polooficiální web Nournews uvedl, že na silnici vedoucí ke hřbitovu explodovalo několik plynových lahví. Podle úřadů byli lidé zraněni také při útěku z místa explozí.

ČTĚTE TAKÉ: Nositeli Nobelovy ceny za mír Yunusovi hrozí vězení. Politický proces, hájí ho zastánci

Náměstek guvernéra Džalálí incident označil za teroristický útok. Bližší podrobnosti nesdělil. Agentura AP v této souvislosti píše, že Írán má řadu nepřátel, kteří by mohli být strůjci útoku, včetně exilových skupin, militantních organizací a státních aktérů. Írán vyjádřil podporu palestinskému radikálnímu hnutí Hamás, které nyní vede válku s Izraelem v Pásmu Gazy, libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh či jemenským šíitským povstalcům Húsíům.

Tamní televize odvysílala záběry, na kterých zraněným pomáhají zdravotníci. „Naše týmy evakuují zraněné, jenže silnice blokují davy lidí," řekl státní televizi šéf Červeného půlměsíce v provincii Kermán Rezá Falláh.

Velitel elitních íránských jednotek Kuds Solejmání byl zabit 3. ledna 2020 při útoku amerického bezpilotního letounu u letiště v iráckém Bagdádu. Vlivný generál, kterého Washington zařadil na seznam teroristů, dohlížel na íránský jaderný program a byl považován za architekta strategie takzvaných zástupných válek, kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů v širším blízkovýchodním regionu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ohnivé inferno na japonském letišti. Střet s obřím letadlem nepřežilo pět záchranářů

Tagy: