Krvavý víkend v USA: Při střelbách umírali mladí lidé i policista. Illinois chce zákaz zbraní

Americkými městy o víkendu otřásly útoky střelnými zbraněmi. Dohromady si vyžádaly desítky mrtvých včetně teenagerů či policisty. Guvernéři států prostřednictvím Twitteru vyjádřili nad tragickými událostmi lítost, někteří z nich volali i po větší regulaci zbraní. O zvýšené aktivitě střelců na území USA informovaly weby CNN US či Daily Mail.

Ve městě Mifflintown ve státě Pensylvánie byli postřeleni dva strážci zákona z jednotky State Trooper (policejní síly působící zpravidla na území federací, pozn. red.). Pachatel Brandon Stine začal v sobotu pálit z dlouhé pušky do policejních aut, vzápětí z místa ujel. Po dostižení došlo k další přestřelce, při níž byl vážně zraněn policista James Wagner – v kritickém stavu ho záchranáři převezli do nemocnice. Stineovi se podařilo uprchnout, píše web CNN US.

Dalším zasahujícím policistou byl 29letý Jacques F. Rougeau Junior, ten pomocí vozu chystal na střelce past. Stine však stačil prostřelit čelní sklo a muže zabil, uvedl plukovník George Givens na nedělní tiskové konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Rasisté a násilníci. Vyšetřování po smrti Floyda ukázalo strašné chování policie v Minneapolisu

V souvislosti s úmrtím zasahujícího policisty vyjádřil lítost i guvernér státu Josh Shapiro. Na Twitteru uvedl, že se svou ženou „posílá modlitby rodinně, jež truchlí za padlého hrdinu“.

Při masové střelbě v blízkosti amfiteátru Gorge ve státě Washington byli v sobotu dva lidé zabiti a několik dalších zraněno. K tragédii mělo dojít v areálu přilehlých kempů během hudebního festivalu Beyond Wonderland. Podle mluvčí šerifa Kyla Foremana útočník neměl v plánu zabíjet konkrétní jedince, ale začal nahodile pálit do davu, uvádí CNN US. Z místa činu stihl ještě utéct. Později byl však postřelen a zatčen.

I přes tragédii program sobotního večera v kempu pokračoval. V neděli ráno však organizátoři oznámili, že zbylé koncerty kvůli nešťastné události ruší.

Ze soboty na neděli bylo nejméně 22 lidí zraněno a jeden člověk zabit v souvislosti s útokem ve státě Illinois. Podle vyjádření kanceláře šerifa v okrese DuPage začal neznámý počet pachatelů pálit do velkého davu lidí, který se shromáždil při příležitosti oslav Juneteenth, tedy Dne nezávislosti černochů. Množství účastníků bylo také zraněno kvůli náhlému chaosu a tlačenici, když se lidé snažili dostat do bezpečí, informuje o události web CNN US.

K incidentu došlo kolem půl jedné v noci na rozlehlém parkovišti ve městě Willowbrook, jež se nachází asi 33 kilometrů od metropole Chicago. Střelbě nedokázala zamezit ani policie, která měla celý průběh svátku monitorovat. Později uvedla, že ve vazbě nejsou žádní podezřelí.

Na útok během oslav nezávislosti Afroameričanů a jejich kultury zareagoval i tamní guvernér Jay Robert Pritzker. Ten vedle vyjádření lítosti všem, které událost výrazně zasáhla, na svém Twitteru sdělil, že násilí spojené se zbraněmi považuje za veřejnou hrozbu a že se zasadí o to, aby „tyto nebezpečné zbraně byly zakázány a aby ve státě Illinois bylo bezpečno pro všechny“.

Jednoho mrtvého a devět zraněných za sebou zanechal 17letý střelec v americkém městě St. Louis. Během nedělní noci zamířil na párty, jež se konala v kancelářské budově a tam začal střílet po návštěvnících. Zesnulým měl být taktéž sedmnáctiletý mladík, píše web CNN US. Věk zraněných se měl pohybovat okolo 19 let, informuje agentura AP. Místní šerif Robert Tracy sdělil, že nezletilý pachatel je již ve vazbě.

Policie ve státě Idaho zatkla 31letého muže v souvislost se střelbou, která si vyžádala čtyři mrtvé. Hlídka ve městě Kellogg, které se nachází asi 57 kilometrů od Coeur d'Alene, vyrazila v souvislosti s oznámením o střelbě v neděli večer k obytné jednotce s více byty. V jejím prostoru zasahující strážníci našli čtyři zastřelené lidi. Budova se nachází za místním protestantským kostelem, jak píše web Daily Mail. Policisté neuvedli, co muže přimělo k mnohačetné vraždě. Spekuluje se však o tom, že mohlo jít o nešťastné vyústění sousedského sporu.

Tagy:
policie Pensylvánie Washington USA Illinois Idaho Juneteenth kancelářská budova slavnost Willowbrook James Wagner Robert Tracy Mifflintown Kellogg Brandon Stine Jacques F. Rougeau Junior George Givens Gorge Beyond Wonderland Josh Shapiro Jay Robert Pritzker