Smrt na křtinách v Jesenském. Otec nepřežil rvačku, sousedka popsala hrůzu, v níž rodina žila

Komunita žila v otřesných podmínkách.

Bitka na křtinách

Křtiny v obci Jesenské na Slovensku skončily rvačkou. Nepřežil ji jeden muž z komunity, jejíž členové žili v záplavách špíny a odpadků. Po tragédii svůj domov sice opustili, špína ale zůstala. A jejich sousedé nyní musí řešit krysy a šváby. Tématu se věnuje TV JOJ.

Muž i pachatelé žili podle TV JOJ na jednom dvoře. Celkem tu však v otřesných podmínkách společně žilo více než 40 lidí. „A byli ještě i zlí,“ popisovala televizi sousedka Maria s tím, že musela čelit nejen urážkám, ale dokonce ji i okradli.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivý útok v Zemplíně. Muž zapálil dveře od bytu, matka s malým synem musela vyskočit z okna

Problémy s komunitou přiznal i starosta. Její členové údajně nerespektovali obecní vyhlášku ani zákony, jejich děti nechodily do školy, dělali nepořádek a ohrožovali své okolí. Situaci se snažily řešit tamní úřady, ale bez úspěchu. „Bohužel v naší legislativě neexistuje pojem nepřizpůsobivý občan,“ uvedl starosta obce Gabriel Mihályi.

Až po vraždě se členové komunity rozhodli svůj domov opustit. Údajně se báli pomsty. „Od té doby, co odešli, jsem je neviděla,“ potvrdila sousedka. Zůstal po nich obrovský nepořádek, v domě i v okolí. Z hromady odpadků vybíhají i škůdci, kteří nyní obtěžují sousedy. „Jsou tu krysy, myši i švábi. Ale švábů je mnoho. Žili tam s nimi, měli co k jídlu,“ dodala další ze sousedek.

Zoufalá sousedka už našla několik švábů i na svém dvoře, jednoho dokonce v domě. Nakoupila si přípravky na jejich likvidaci, ale je to pro ni finanční zátěž. „Tohle je třeba urychleně řešit,“ míní žena s tím, že dům po komunitě by měli zbořit. „Je v procesu odkupu a v současné době řešíme likvidaci budovy,“ řekl k situaci starosta Jesenského.

Pokud by obec nemovitost neodkoupila, nepořádek by tam podle něj zůstal ještě roky. Koupě a demoliční práce včetně deratizace bude obec stát přibližně 20 tisíc euro, tedy v přepočtu téměř půl milionu korun.

K tragickým křtinám došlo podle webu Noviny.sk v červnu letošního roku. Muži na oslavě popíjeli, poté se ale zřejmě pohádali a došlo ke rvačce. V nemocnici skončil 29letý otec křtěného dítěte. Podle zpravodajského portálu byla ale jeho zranění natolik vážná, že na jejich následky zemřel. „Bylo nám řečeno, že měl otřes mozku a krvácení do mozku,“ řekl v červnu pro Noviny.sk jeden z obyvatel obce.

Tagy: