Děsivý útok v Zemplíně. Muž zapálil dveře od bytu, matka s malým synem musela vyskočit z okna

Muž na Slovensku zapálil dveře do bytu. Uvnitř byla žena s malým synem.

Hrozivý útok na matku s dítětem na Slovensku

Za hrůzostrašný žhářský útok v Horném Zemplíně si agresor odsedí rok ve vězení. Pravomocně o tom nyní rozhodl soud. Muž loni v říjnu zapálil vchodové dveře do bytu. A to i přes to, že věděl, že uvnitř je žena s teprve 8letým synem. Ti se zachránili skokem z okna. O případu informoval web Noviny.sk.

„Soud obviněnému uložil nepodmínečný souhrnný trest odnětí svobody na jeden rok a jeden měsíc ve věznici se střední ostrahou,“ řekla k případu mluvčí tamní justice Ivana Petrufová. Poškozenou ženu s nárokem na úhradu škody odkázal soud na civilní řízení. Rozhodnutí je podle webu Noviny.sk pravomocné.

ČTĚTE TAKÉ: Hořlavinou polil dveře, plameny však přeskočily i na žháře. Jeho počínání zachytila kamera

K děsivému činu došlo podle serveru loni v říjnu. Muž měl ženě den před incidentem vyhrožovat podpálením. Nikdo ale nevěřil, že by takového činu byl opravdu schopný. „46letý muž ze Sniny v bytě ve Studentské ulici ženě vulgárně nadával. Hrozil, že ji zapálí a podpálí,“ uvedla pro Noviny.sk mluvčí prešovské krajské policie Jana Ligdayová.

Agresor nicméně svoje výhrůžky splnil. „Podpálil vchodové dveře bytu. Následný požár způsobil shoření koženky na dveřích a došlo také k zakouření společných prostor na chodbě,“ dodala Ligdayová a doplnila, že muž škrtl zápalkou i přesto, že věděl, že v bytě se nachází dítě.

Do bytu se okamžitě začal valit hustý dým. Přes hořící dveře se dvojice ven dostat nedokázala. Matka se synem tedy zvolili jiné řešení. Oba vyskočili z okna. Ačkoli se byt nacházel v prvním poschodí, žena se vážně zranila. Na místě tak zasahovali také záchranáři. Útočníka později policisté zadrželi a obvinili jej z nebezpečného vyhrožování a poškození cizí věci.

Loňský incident ze Slovenska nápadně připomíná případ z Bohumína, který měl ale mnohem tragičtější následky. Zdeněk Konopka v roce 2020 zapálil dveře bytu, kde jeho příbuzní slavili narozeniny. V ohnivém pekle uhořeli tři dospělí a tři děti. Pět lidí, včetně ženy v pokročilém stupni těhotenství, vyskočilo z oken. Pád z 11. patra ale nikdo z nich nepřežil. Zachránili se jen čtyři lidé, kteří přelezli na balkón k sousedům.

Konopka se mstil za to, že ho opustila manželka. I ona při požáru zemřela, stejně jako jeho snacha, syn i vnuk. Po dohodě se státním zástupcem dostal doživotí.

Čtěnáře dále může zajímat případ žháře, který řádil v průmyslovém areálu v Brně.

Tagy: