Kubáček: Státní finance jsou v rozvalu. Vládě hrozí bouřlivé spory, čeká ji horké léto

Politolog Jan Kubáček

Další návrh na úspory

Finance jsou dramaticky za červenou čarou, a ke škrtům tak bude muset dojít i za cenu sporu ve vládě. V Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček.

V návrzích ministerstva financí na zeštíhlení státního rozpočtu je i snižování platů úředníků či odložení valorizace plateb za státní pojištěnce. Kubáček takové kroky považuje za velmi problematické, ale současně za nezbytné, jestliže se má napjatý stav státního rozpočtu vyrovnat.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda chystá masivní škrty platů. Katastrofa, zuří Středula. Ministerstvo se kritice brání

„Politicky je to velmi problematické, ale situace se státními financemi je dramatická, doslova v rozvalu,“ řekl. „Tato rozhodnutí budou vyvolávat nevoli, ale finance jsou daleko za červenou čarou očekávaného. Naplňují se negativní scénáře odborníků, kteří říkali, že ministerstvo reaguje pomalu,“ pronesl.

O plánovaných škrtech se přou nejen vládní představitelé se zástupci opozice, ale i šéfové resortů napříč vládní koalicí. „Spory se bezesporu vedou. Peníze chybí, ale není z čeho brát. Každý ministr bude bojovat, aby byl co nejméně omezen jeho rozpočet, a tedy aby nebylo ohroženo jeho renomé mezi svými úředníky a voliči,“ sdělil k názorovým střetům uvnitř kabinetu.

„Počítejme s bouřlivou debatou, která se potáhne, a horké léto i mezi ministry na vládě, natož v Poslanecké sněmovně,“ uzavřel.

Ministři s dalšími škrty nesouhlasí

Někteří šéfové resortů již další škrty odmítají. Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo podle návrhů přijít až o 11 miliard. Takový scénář si však neumí představit jeho šéf Ivan Bartoš (Piráti). Neshody se vyostřily zvláště v oblasti zdravotnictví.

Ministr Válek na svém twitterovém účtu ve čtvrtek odpoledne odmítl, že by se měla odkládat či měnit automatická valorizace plateb za státní pojištěnce, tedy děti, seniory a nezaměstnané, jejichž odvody do veřejného systému zdravotního pojištění jsou tak zajištěny státním rozpočtem. Skutečnost, že se o změně valorizace plateb v pracovním návrhu dalších úsporných opatření pojednává, považuje Válek za projev „horlivého úřednického pera“. Spory ve vládní koalici mohou vyvolat i návrhy na snížení platů úředníků ve státní sféře.

Tagy:
finance Zbyněk Stanjura Jan Kubáček Ministerstvo financí České republiky