Kubek: Takový chaos v dodávkách léků za třicet let nikdo nepamatuje. Válek jen slibuje

Milan Kubek

K VĚCI 24.7.2023

Takový chaos, co od zimy zažíváme ohledně dodávek léků, nepamatujeme posledních třicet let, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS prezident České lékařské komory Milan Kubek. Není podle jeho slov možné, aby nastal akutní nedostatek antibiotik jako letošní zimu, chyběly roušky a respirátory jako v době covidu. Apeluje proto na ministerstvo zdravotnictví, aby vytvořilo seznam strategicky důležitých léků.

Dosud ze strany ministerstva zdravotnictví podle něj žádné řešení nepřišlo, jen spousta slibů. „Jedním ze slibů bylo, že se vytvoří odborná skupina, kam bude moct i Česká lékařská komora delegovat své odborníky. Nic takového se nestalo,“ uvedl Kubek.

ČTĚTE TAKÉ: Výpadek léků se dal čekat. Válek hraje mrtvého brouka, pustil se Kubek do vlády

Dokonce si prý pro tento stav vytvořil pracovní termín, a to „Válkova perioda“ nebo „Válkův interval“. „To je jeden měsíc. Pan ministr vždycky řekne, že za měsíc bude situace lepší, a spoléhá na to, že měsíc je dostatečně dlouhá doba na to, aby lidé zapomněli, co před měsícem tvrdil, takže zase znovu řekne, že za měsíc se situace zlepší,“ vysvětlil.

Zodpovědnost je podle Kubka na straně ministerstva zdravotnictví, které se snaží hledat všemožné viníky kromě sebe a situaci neřeší. „Občané platí zdravotní pojištění a celkem logicky je nezajímá, že se nemohou dostat k lékům, na než mají nárok a které jsou pro ně nejvhodnější. Nikdo jiný než stát to řešit nemůže,“ připomněl. Výpadky se nejčastěji týkají běžných, levných léků. Příčinou je podle jeho slov to, že na nich farmaceutické firmy tolik nevydělávají.

Vše je podle prezidenta České lékařské komory otázkou byznysu, stejně tak jako nedostatek léků. „Řada farmaceutických firem přesunula primární výrobu z Evropy do zemí, jako je Čína a Indie, aby dosahovaly maximální zisků. V těchto zemích jsou velice nízké mzdy, nedbá se tam na životní prostředí, nedodržuje se bezpečnost práce, ale pramení z toho větší zisk,“ uvedl Kubek.

Tagy: