Prymula: Situace s léky je horší, než Válek tvrdí. Poradil, jaké přípravky vzít na dovolenou

Epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS

Prymula o nedostatku léků v České republice

Současný stav ohledně nedostatku léků v České republice je výrazně horší, než tvrdí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), podle kterého chybí jen antibiotický penicilinový sirup pro děti. Ve vysílání CNN Prima NEWS na to upozornil epidemiolog Roman Prymula. Zároveň poradil, na které léčivé přípravky bychom neměli zapomenout, pokud se chystáme na zahraniční dovolenou.

„Nedostatek léků v České republice je dán i tím, že je zde nerovnoměrné zásobování jednotlivých lékáren. V řadě míst se proto nedostatky dotýkají i preparátů, jako je například Endiaron,“ konstatoval Prymula. Aktuálně se podle něj nezdá, že by se situace v čase výrazně lepšila. Epidemiolog tím reagoval na slova ministra Válka, který tvrdí, že je léků dostatek. „Jednáme s výrobci mimo Evropskou unii. Antibiotika jsou v dostatečném množství. Máme dostatek ostatních preparátů,“ uvedl místopředseda vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Jak na klíšťata? Nepodceňujte jejich kousnutí, varuje paní Alena a zmiňuje vážné problémy

Vedle toho kardiochirurg Jan Pirk ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že nedostatek léků je v celé Evropě. „Potěšitelná je zpráva, že na tom nejsme zdaleka nejhůř,“ poznamenal.

Léky na dovolenou

V případě zahraniční dovolené by podle exministra zdravotnictví lidé neměli spoléhat na to, že potřebné přípravky zakoupí až na místě. „Paradoxní ovšem je, že zatímco v zemích západní Evropy je situace špatná všude podobně, když člověk zamíří například do Egypta, tak zde některé léky nedostupné v Česku koupit může,“ řekl Prymula.

Na jaké přípravky na dovolenou ale určitě nezapomenout? Epidemiolog míní, že nemá smysl vozit celý kufr léků, ale rozhodně bychom měli myslet nejen na léčiva, která používáme pravidelně. „Počítat je potřeba s tím, co by se v zahraničí mohlo stát. Nejpravděpodobnější jsou různá střevní onemocnění. Pokud neseženeme Endiaron, měli bychom mít Smectu nebo klasické černé uhlí. Případně můžeme často dostat alergickou reakci, a proto je vhodné být vybaven antihistaminiky, ať už je to otázka Zyrtecu nebo Fenistilu,“ řekl Prymula.

Poslední častou komplikací jsou podle něj popáleniny. Na ty však bývá v místě letních dovolených účinných látek dost. Konkrétně vzpomněl Panthenol nebo aloe vera. „A pokud trpíte bolestmi hlavy, tak určitě Paralen,“ dodal.

Tagy: