Kuchařka Kamu promluvila o boji s nemocí: Vaječníky mám plné cyst, děti naštěstí neplánuji

Kuchařka a foodblogerka Kamila Rundusová, známá pod přezdívkou Kamu, na svém Instagramu sdílela otevřenou zpověď o svém boji se syndromem polycystických ovarií (PCOS). Toto chronické onemocnění jí způsobuje řadu zdravotních komplikací, včetně nepravidelné menstruace a cyst na vaječnících.

„Už dva a půl roku jsem bez menstruace a mám vaječníky plné cyst,“ přiznala Kamu na Instagramu. Navzdory tomu, že žije velmi zdravě a věnuje se různým metodám léčby, včetně experimentů s životním stylem a ezoterikou, se jí zatím nepodařilo svůj zdravotní stav stabilizovat. „Vyzkoušela jsem snad všechno, co se doporučuje. Přesto jsem téhle záhadě nepřišla na kloub,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Jana Boušková podstoupila náročnou operaci. Její manžel Vydra popsal, jak na tom je

Kamu žije se svým manželem Robim Chadou na Kostarice, kde se věnují surfování a dalším aktivitám. Ačkoli se potýká s PCOS, cítí se prý fyzicky dobře. „Nemám žádné bolesti, psychické výkyvy, žádný PMS, který mě dřív ničil. Vlastně je to mnohem lepší než dřív, kdy mě menstruace navštěvovala sporadicky, ale v šílených bombách,“ poznamenala s tím, že jejím velkým přáním je ale srovnat hormonální rovnováhu. „Vím totiž, že žít bez periody není OK.“

Syndrom polycystických vaječníků

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) je hormonální onemocnění, které postihuje přibližně pět až deset procent žen v reprodukčním věku. Typickými příznaky jsou nepravidelná menstruace, nadměrný růst ochlupení, akné, vypadávání vlasů a problémy s plodností, píše se na webu Yale Medicine.

K poslednímu zmíněnému problému se vyjádřila i Kamu, naštěstí prý děti neplánuje. „Po dítěti netoužím, tak je to dobrý,“ svěřila se.

PCOS může mít také dlouhodobé zdravotní důsledky. Ženy s tímto onemocněním jsou náchylnější k rozvoji vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a rakoviny.

Kamu se domnívá, že za rozvojem její nemoci stojí stres, který prožívala od dětství. Kvůli svému zdraví se před časem vrátila do České republiky, kde podstoupila vyšetření štítné žlázy a genetické testy.

Svůj příběh se rozhodla sdílet, aby zvýšila povědomí o tomto problému a inspirovala další ženy, které se s touto nemocí potýkají. S odbornicí na výživu Martinou Parisovou také plánuje live podcasty na profilu @od.pondeli.zacnu, kde společně budou rozebírat nejen PCOS, endometriózu, ale hlavně stravování a životní styl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Piha krásy mě odlišovala, vzpomíná Michala. Po letech přišel šok, proměnila se v melanom

Tagy: