Kultovní Renault 5 je zpět! Do roku 2025 bude jedním ze 14 nových vozů značky

Renault představil velkolepé plány na nejbližší roky, ve kterých samozřejmě nesmí chybět nové modely. Do roku 2025 chce představit celkem 14 nových aut, přičemž jedním z nich bude i vzkříšený Renault 5. Budou tedy renaulty znovu označovány jako naposledy před 30 lety?

Značka o nové „pětce“ mluví jako o prototypu, nikoliv konceptu. To v praxi znamená, že sériová podoba by se měla lišit minimálně. Malý městský elektromobil nabídne vyvážené retro tvary s jasným odkazem na legendární Renault 5 (1972–1996), patrné jsou ale i prvky první generace Clia. Model 5 bude každopádně jedním ze sedmi nových elektromobilů, které má značka představit do roku 2025.

Tato městská stylovka má být zároveň dostupným produktem i pro méně solventní zákazníky. Luca de Meo, CEO Renaultu, o ní říká: „Bude to elektrické auto, které si bude moci dovolit opravdu hodně lidí."

Elektrická ofenziva

O technice pohledné novinky zatím nevíme zhola nic, co ale známe, jsou plány Renaultu na nejbližší roky. Francouzská značka chce mít „nejčistší“ nabídku modelů ze všech evropských značek. Kromě sedmi nových elektromobilů představí dalších sedm nových aut, které přijdou s hybridními motorizacemi. Ze všech 14 nových aut bude hned sedm z nich spadat do segmentu C/D (nižší střední třída a střední třída).

Renault také v roce 2022 představí novou generaci infotainmentu, která bude založena na platformě Googlu. Poprvé ho nasadí do produkční verze modelu Mégan eVision Concept. A co bude se značkou Alpine? Ta se přetransformuje na elektromobilovou společnost a při vývoji zcela nového elektrického sporťáku spojí síly s Lotusem.

Tak tedy jen lépe a radostněji, elektrifikovaněji...

Tagy: