Kuriózní následky plavání v moři. Mladík spolkl medúzu, svátky strávil v nemocnici

Na letošní Vánoce zřejmě nebude moc dobře vzpomínat 18letý mladík z Austrálie. Při plavání u Bondi Beach totiž spolkl medúzu, a Boží hod vánoční musel strávit v nemocnici. O případu informoval web New York Post.

Jak se medúza dostala do mladíkových úst a zda byla živá, či nikoli, není známo. Nicméně poté, co ji spolkl, se mu podařilo dostat se zpátky na břeh, kde ho ošetřili plavčíci. Ti později zavolali záchranáře, kteří mladíka převezli do nemocnice St. Vincent’s Hospital. Incident se stal v neděli odpoledne, mladíka lékaři podle webu New York Post propustili v pondělí. Oba svátky vánoční tedy strávil v nemocnici.

Medúza „bluebottle“, kterou teenager spolkl, pluje na hladině oceánu a pohybuje se spíše pomocí větru a mořských proudů. Aktivní pohyby sama příliš nevykonává. Tito tvorové mají navíc i žahavá chapadla. Výzkumníci z univerzity v Sydney pak podle webu uvádějí, že jeden ze šesti Australanů byl někdy bodnut medúziným žahadlem. A za většinou těchto případů stály právě „bluebottle“ medúzy.

Místní záchranáři každoročně ošetří více než 40 tisíc poranění od žahavců. A nejvíc z nich mají na svědomí právě „bluebottle“ medúzy. Bodnutí žahadlem pomáhá zmírňovat teplo. Poraněnému místu nejvíce uleví ponoření do horké vody. A to minimálně na dvacet minut.

Tagy:
moře nemocnice Austrálie Vánoce plavání Sydney medúza svátky svátek mladík žahnutí New York Post Bondi Beach Providence St. Vincent Medical Center