KVÍZ: Atomkaše, mazivo, Sahara. Jak znáte armádní slang? K odvodu se zase může hodit

Dříve znal tyto výrazy každý muž, s koncem povinné vojenské služby se přesunuly do bizarních dějepisných slovníků. Protože se ale v časech ruské agrese mluví o zavedení administrativních odvodů, třeba se znovu budou hodit. Jak znáte armádní slang? Domluvili byste se ve světě maskáčů a zelených uniforem? CNN Prima NEWS pro vás připravila kvíz z termínů, které patřily k vojně za Gustáva Husáka i za Václava Havla.

Prezident Petr Pavel podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, aby stát získal přehled o tom, s kým může počítat pro obranu státu. Přestože okamžitě odmítl, že by to znamenalo znovuzavedení povinné vojenské služby, jak ji znaly generace mužů za prezidentů Gustáva Husáka, Václava Havla i mnohem dříve, veřejnost zbystřila.

Někdo se zalekl, jiný začal vzpomínat.

Obvykle bývá na co.

K nekonečným měsícům stráveným v uniformě vedle bezbřehé nudy, mnohých absurdních rozkazů a nezřídka i šikany patřil i originální slovník, kterým se mluvilo právě jen ve vojenském prostředí. Armádní slang.

„Vůli k znovuzavedení vojny by podmiňoval jeden klíčový fakt. Nesměla by vypadat tak, jak o ní vyprávějí naši otcové nebo dědové,“ říká historik Jiří Hlaváček z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, editor knihy Mezi pakárnou a službou vlasti.

Ohledně nudy, absurdit a šikany má jistě pravdu. Ohledně slangu již méně.

Je docela dobře možné, že pokud by se na vojnu znovu začalo chodit ve větším počtu, opět by ožily i výrazy, které nyní dělají dávno zapomenutý dojem. Možná se tedy vyplatí si je pro jistotu připomenout.

Zkuste to v následujícím kvízu.

Jak znáte armádní slang

1 10 Co to je Sahara?

2 10 Kdo jsou Chemici?

3 10 Kdo je bigoš?

4 10 Co je kentus?

5 10 Co je atomkaše?

6 10 Jak se také říkalo nováčkům?

7 10 Co znamenalo chrčet?

8 10 Co bylo hádéčko?

9 10 Co byl mrsk?

10 10 Jak se také říkalo mazákům?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V české společnosti se vášnivě probírá výrok prezidenta Petra Pavla o podpoře možnosti zavedení administrativních odvodů do armády

Tagy: