Pivo je drahé už teď, zlobí se lidé kvůli růstu DPH. Pít by ho ani po zdražení nepřestali

Ministerstvo financí ve svých propočtech mluví o sloučení snížené sazby DPH a přidání některých dalších položek do té základní. Takový scénář by se mohl týkat například točeného piva. To může podle mluvčího Plzeňského Prazdroje Zdeňka Kováře ovlivnit zejména vesnické hospody. Někteří zákazníci si vedle toho stěžují, že pivo je drahé už teď, a zvýšení daně odmítají.

Podle propočtů ministerstva financí by se měly sloučit snížené sazby DPH, které v současnosti činí 10 a 15 procent. Nová snížená sazba by měla být 14 procent. Zároveň by se měly do základní 21procentní sazby přesunout některé položky, které jsou nyní v jedné ze snížených sazeb. To by se týkalo mimo jiné i točeného piva.

Pivovarníci jsou ale možným zvyšováním daní zděšení. „Nižší sazba DPH byla zavedena proto, aby hospodám pomohla v těžkých časech. Ty stále trvají. Po dvou covidových letech, kdy byl 260 dnů omezený provoz, nyní čelí energetické krizi a rekordní inflaci,“ popsal mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář s tím, že pro většinu podniků je pivo zásadním ekonomickým hybatelem – zejména pro malé vesnické podniky. „Zvýšení DPH by pro velkou část z nich mohl být negativní faktor v rámci jejich podnikání,“ podotkl Kovář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyšší daň na pivo? Hospody z vesnic zmizí, varuje expert

Na vysoké náklady si stěžuje také manažer minipivovaru Bubeneč Martin Malý. „Navýšení budeme muset promítnout do finální ceny a zákazník má volbu. Buď to bude akceptovat, nebo ne,“ sdělil Malý. Zvýšení cen předpovídá také předsedkyně představenstva Únětického pivovaru Lucie Tkadlecová. „Pokud k tomu dojde, budou se ceny piva zvyšovat minimálně o 10 procent,“ konstatovala.

A zdražování se obávají i čeští pivaři. „Je to chyba, špatná věc, nesouhlasím s tím,“ řekl jeden ze zákazníků restaurace v Plzni v anketě CNN Prima NEWS. Dodal, že pivo by si neodpustil, ale pil by ho méně. „Nelíbí se mi to, už takhle je pivo drahé,“ dodala další zákaznice.

Tagy:
pivo Plzeň daň Ministerstvo financí České republiky Únětický pivovar Zdeněk Kovář Martin Malý