Lada Niva jako karavan? Proč ne, úspěch by měla nejen v zemích bývalého SSSR

S různými obytnými vozidly se v poslední době roztrhl pytel. Výrobci ucítili rostoucí popularitu karavanů a stranou nechtějí zůstat ani v Rusku. Do parády si nevzali ledajaký model, ale rovnou kultovní off-road Lada Niva. Jak to dopadlo? Nad očekávání dobře!

Aktuální cestovatelská omezení, jakož i strach lidí z nakazy ve veřejných prostorách, nahrává výrobcům obytných automobilů a karavanů. Většina firem hlásí, že ačkoli pracují na plné obrátky, poptávku uspokojit nedokážou. Cestovat však chceme a mění se i priority lidí, kteří jsou v zájmu intenzivního zážitku ochotni akceptovat i nějaké to snesitelné nepohodlí.

Žádné velké rozmazlování

Dosud platilo, že se výrobci karavanů pohodlím a výbavou snažili co nejvíce přiblížit klasickému ubytování. Jenže už první pokusy postavit puristické obytné auto ukázaly, že zákazníci nemají problém ani s poněkud spartánštějším ztvárněním domova na kolech. V poslední době se tak objevují modely, které nejsou laděny na maximální luxus, ale na zážitek a svobodu pohybu.

Obytná Lada Niva vás podle očekávání nebude rozmazlovat, ale současně ani nezruinuje váš rodinný rozpočet. Očekávat, že toto auto poskytne luxusní obytný prostor a výbavu, by bylo samozřejmě naivní. Dodejme, že to ani nebylo cílem firmy, která se do stavby auta pustila.

Jak jistě tušíte, karavan postavený na podvozku Nivy vznikl v Rusku a na svědomí ho má firma Lux Form. Základ tvoří zkrácená kabina na prodlouženém podvozku. Aby nedošlo k omylu, Niva na trhu existuje i ve verzi pick-up s dvoumístnou kabinou. V obytné verzi však auto ve srovnání s touto verzí narostlo do délky (4769 mm) i výšky (2770 mm).

Za středovým sloupkem karoserie už přišly ke slovu specialisté. Na rámu vystavěli zajímavý prostor, který nabídne nejen dvoumístnou postel s rozměrem 1580 x 1980 mm, ale dokonce i malou kuchyňku s vařičem, dřezem a chladničkou.

Za pár kopějek...

Čekáte topení, WC a sprchu? Dostanete i to. Samozřejmě, rozměry nástavby jsou limitujícím faktorem, a jak ukazují obrázky, WC a sprchu budou schopni využívat asi pouze štíhlejší cestovatelé. Každopádně čarování s prostorem dovedli Rusové k dokonalosti. Do nadstavby totiž dokázali umístit i nádrže na pitnou (70 litrů) a užitkovou vodu (40 litrů) a také malou plynovou nádrž.

Pokud vás toto auto zaujalo, přidáme ještě jednu informaci. Na domácím trhu firma hotové auto, tedy nejen jeho přestavbu, nabízí za přibližně 1,6 milionu Rublů, což v hrubém přepočtu znamená přibližně 460 000 Kč. Dočkáme se i u nás?

Tagy: