Putin prý bere méně než Zeman. V garáži má dvě staré volhy a jednu armádní nivu

Tisková kancelář prezidenta Ruské federace nedávno zveřejnila veškerý majetek Vladimira Putina a jeho příjmy za rok 2020. Z přehledu mimo jiné vyplývá, že jeden z nejmocnějších mužů světa vlastní pouze jeden malý byt s garáží a tři auta s jedním přívěsem. Opoziční politik Alexej Navalnyj, který je momentálně vězněn, má však jiný názor.

Nad majetkem Vladimira Vladimiroviče Putina visí mnoho otazníků. Podle neoficiálních informací totiž dosahuje hodnoty až 200 miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 4,3 bilionu korun. Kdyby to byla pravda, byl by ruský prezident nejbohatším mužem planety.

Tato tvrzení nedávno prezentoval ve svém videu i opoziční politik Alexej Navalnyj, který si momentálně odpykává 2,5letý trest za údajnou zpronevěru. V posledních pár dnech navíc plní média po celém světě informace, že se politik rozhodl kvůli špatnému zacházení držet hladovku, přičemž jeho současný stav je prý velmi špatný.

Video, které opoziční politik a přední odpůrce Kremlu zveřejnil na platformě YouTube, mimo jiné pojednává o tom, že ruský prezident vlastní obrovský palác u Černého moře v hodnotě 1,3 miliardy dolarů, tedy asi 28 miliard korun. Ve videu se hovoří i o dalším rozsáhlém majetku Vladimira Putina, na který si jakožto prezident nemohl rozhodně vydělat. Kreml informace uveřejněné Navalným označil za nepravdivé a jako odpověď přišla z tiskové kanceláře prezidenta tabulka s „oficiálními“ údaji.

Z ní například vyplývá, že příjmy Vladimira Putina za rok 2020 činily pouze 9 994 692 rublů, tedy asi 2 804 000 Kč. To by bylo dokonce o necelý milion korun méně, než si vydělal český prezident Miloš Zeman.

Z přehledu je také patrné, že majetek ruského prezidenta čítá pouze jeden byt o rozloze 77 m² a garáž o rozloze 18 m². Kromě toho je rodilý Leningraďan vlastníkem tří automobilů, konkrétně dvou klasických limuzín GAZ-M21 Volga („Carevna“), jednoho tradičního SUV Lada Niva ve speciální vojenské úpravě a jednoho přívěsu Skif.

Tím ale prý jeho vlastnictví končí, alespoň dle zveřejněného přehledu. V dokumentu si však lze všimnout ještě majetku, který si ruský prezident pronajímá od státu. Konkrétně jde o 154metrový byt v Moskvě taktéž s 18metrovou garáží

Celá zpráva každopádně působí dosti nevěrohodně a lze očekávat, že hodnota prezidentova majetku je mnohem vyšší, jak tvrdí i Alexej Navalnyj. Absurdní už je jenom to, že by Miloš Zeman měl lepší plat než Vladimir Putin.

Tagy: