Las Vegas v šoku. Český samuraj Procházka knockautoval v zápase UFC Američana Reyese

Procházka knockautoval v UFC Američana.

Jiří Procházka svým výkonem šokoval svět (zdroj: CNN Prima NEWS)

Jiří Procházka se v noci ze soboty na neděli stal v Las Vegas prvním českým MMA bojovníkem, který se představil v hlavním zápase galavečera elitní světové organizace UFC. A zápas zvládl fantasticky. V kleci loktem knockautoval Američana Dominicka Reyese ve 2. kole.

Díky výhře se nejlepší český MMA zápasník výrazně posune k titulovému zápasu. Procházka byl doteď pětkou v polotěžké váhové kategorii, jeho soupeř byl o dvě místa před ním. Před zápasem ale možný posun v žebříčku nechtěl komentovat. „Teď se soustředím jen na zápas, který mě čeká. Chci předvést nejlepší výkon. Co bude potom, se uvidí. Cílem je titul, ale důležité je také, jak se k němu propracovat,“ řekl osmadvacetiletý Procházka. Bývalý šampion japonské organizace Rizin se v UFC představil podruhé. Při premiéře loni v červenci porazil mírně favorizovaného Švýcara Volkana Oezdemira, kterého knokautoval po 49 sekundách druhého kola.

Zápas Reyes–Procházka se měl původně uskutečnit již na konci února, kvůli nespecifikovanému zranění Američana byl ale odložen. „Dva měsíce navíc jsem využil. Příprava byla dlouhá, měl jsem různé naraženiny a tělo potřebovalo více zregenerovat. V únoru, kdy se Dominick zranil, jsem to pojal více regeneračně a musím říct, že to mělo jen pozitivní účinky,“ řekl Procházka. Do USA odletěl s dostatečným předstihem již v polovině dubna, aby se aklimatizoval a připravil na zápas, který je pro jeho další kariéru důležitý.

Nejprve krvavé zranění, pak knockout

Reyes sice poslední dva zápasy prohrál, třetí nezdar si ale nepřipouštěl, i když uznává kvality českého soupeře. „Jiří je talentovaný, atletický, má v sobě samurajského ducha. Líbí se mu být fighterem, on sám ztělesňuje boj, což respektuji. Vypadá hodně tvrdý,“ citoval Reyese web kaocko.cz. „Byl chytrý, když nepřišel do UFC dřív, když neměl ještě své schopnosti zdokonalené. Pořád si ale myslím, že nejsou dost dobré na to, aby mě porazil. Ale je tomu tak opravdu? Uvidíme,“ řekl. A dnes v noci se ukázalo, jak se mýlil.

Procházka se jako první Čech v historii předvedl v hlavním zápase akce a stejně jako při své loňské premiéře UFC podal atraktivní výkon. Už v prvním kole si s o tři roky starším sokem vyměnil řadu tvrdých úderů, často útočil a přivodil Reyesovi krvavé zranění. V polovině druhého kola byl po tvrdém úderu soupeře viditelně otřesen, vše ale ustál a 31 sekund před koncem soupeře knockoutoval, když jej zasáhl loktem z otočky. Reyes si tak připsal třetí prohru za sebou.

Titulový zápas? Ano, jsem připraven

„Byl to velmi dobrý zápas,“ řekl Procházka po svém dvanáctém vítězství v řadě. „Chci ukázat krásu tohoto umění, ale občas to chci ukázat moc rychle a pak inkasuju rány. Pořád se učím,“ hodnotil atraktivní bitvu a přiznal, že ukončení loktem nebylo součástí zápasového plánu. „Po pár úderech, které jsem od Dominicka dostal, jsem nebyl schopen moc přemýšlet,“ pousmál se.

Člen brněnského klubu Jetssaam Gym byl před zápasem pětkou váhové kategorie v UFC, nyní podle všeho dostane šanci k titulovému duelu. Podle prezidenta UFC Dany Whitea již bylo rozhodnuto, že vítěz zápasu Procházka–Reyes nastoupí proti lepšímu z dvojice Jan Blachowicz – Glover Teixeira, kteří se o titul utkají v září. „Titulový zápas? Ano, jsem připraven,“ řekl Procházka.

Tagy: