Legalizace konopí pomůže státní kase, míní zástupci vlády. Opozice je proti

Konopí (Ilustrační foto)

NERV chce regulovaný trh s konopím

Legální a regulovaný trh s konopím by podle Národní ekonomické rady vlády (NERV) mohl přispět ke stabilizaci veřejných financí. Jde o jedno z 37 doporučení, díky kterým by do státní pokladny na daních ročně přitekly miliardy korun. Zatímco koaličním zákonodárcům se návrh vesměs líbí, opozice ho kritizuje. Do Strakovy akademie vzkazuje, aby o tom s ní ministři jednali.

Česká ekonomika stagnuje a je nezbytně nutné ji oživit. Mimo jiné legalizací konopí. Takový je návrh NERV a konzervativní ODS se tomu vůbec nebrání. „Jsem pro, abychom to za jasně daných pravidel zavedli. Nejsme jediná země, kde tyto debaty probíhají. Pokud bychom to udělali pozdě, tak budou výnosy končit v zahraničních rozpočtech,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

ČTĚTE TAKÉ: Vláda chce měnit sociální dávky i zákoník práce. Co dalšího si vezme z návrhů NERV?

„Je to několik miliard korun, které by mohly být příjmem do státní kasy. Jiné drogy, označuje se tak třeba alkohol, znamenají také příjmy do kasy,“ vysvětlovala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Já jako člen rozpočtového výboru bych uvítal nový příjem do státního rozpočtu. Na druhou stranu ale vidím zdravotní rizika,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

S konopím pouze na lékařský předpis souhlasí i bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO). Zásadně je ale proti celkové legalizaci marihuany. „Já jsem vždy bojovala proti hazardu a závislostem. Nečekejte ode mne, že bych byla pro legalizaci konopí. Debata, kolik by to přineslo do státního rozpočtu, není na místě, nikdy jsem žádná čísla neviděla,“ řekla CNN Prima NEWS.

Ekonomové rozhodnutí kvitují

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) by změny vítal. Upozorňuje, že například za znásilnění pachatel může dostat podmínku, zatímco uživatel omamné látky někdy končí ve vězení. „Chystáme novelu trestního zákona i řádu, která by měla zmírnit trestání v této oblasti,“ nechal se slyšet Blažek.

Ekonomové, které redakce CNN Prima NEWS oslovila, shledávají na legalizaci konopí pozitiva. „Vláda mluvila o částce 2,5 miliardy ročně. Já čekám něco mezi miliardou a miliardou a půl. A vůbec ne první rok, ale až druhý, třetí rok. Lidé se předzásobí konopím bez daně,“ vysvětloval ekonom Radim Dohnal. „V momentě, kdy dojde k legalizaci, může dojít k omezení nelegálních aktivit,“ uvedl další ekonom Pavel Peterka.

Ekonomická rada vlády s návrhem přichází už podruhé. V listopadu 2022 dokonce odhadla, že na spotřební dani, DPH, odvodech za zaměstnance a za vydávání licencí by stát mohl získat 2,5 miliardy ročně a naopak ušetřit za represe. Vláda by se návrhům NERV měla věnovat už v únoru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Exkluzivně: 37 opatření, kterými vláda může nastartovat ekonomiku. Dotknou se všech

Tagy: