Vláda chce měnit sociální dávky i zákoník práce. Co dalšího si vezme z návrhů NERV?

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na jednání vlády 3. ledna 2024

Nové návrhy NERV pro vládu

Z 37 návrhů NERV si vybereme to nejlepší a určitě nerealizujeme vše, vzkazují veřejnosti premiér Petr Fiala (ODS), jeho ekonomický poradce Štěpán Křeček i ministři. Podle informací redakce by se kabinet měl zaměřit na cca 10 opatření. Mezi nimi například na reformu sociálních dávek a zákoníku práce nebo legalizaci konopí. Mimo zájem vlády naopak zřejmě zůstane reforma daňového systému, která by měla podle doporučení snížit daně chudým a naopak zvýšit bohatým.

Poté, co CNN Prima NEWS zveřejnila materiál 37 opatření k dlouhodobému ekonomickému růstu, na kterém pracovali odborníci z NERV pod vedením ekonoma Dominika Stroukala, zavládlo na vládě malé pozdvižení.

ČTĚTE TAKÉ: Vládě projde všechno, ovládá i soud, zuří Švihlíková. Rozvracíte společnost, osočil ji Křeček

Vládní taktikou původně mělo být, že premiér Petr Fiala s ministry veřejnosti představí jen finální výběr opatření a nikoliv i ta, se kterými se pracovat nebude. Kabinet však s uveřejněním zaspal a nyní si lidé mohou všech 37 opatření z oblastí trhu práce, vzdělávání, bydlení, investic i správy státu přečíst. Sami zástupci vlády ale přiznávají, že vše nestihnou a vyberou si jen něco. Premiér Fiala nicméně koriguje slova ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který tvrdil, že vláda už do konce volebního období žádné reformy prosazovat nebude.

„Abychom dokázali úspěšně provést restart Česka, musíme nastartovat naši ekonomiku. NERV připravil návrhy prorůstových opatření, která nyní projednáváme, a vybereme ta, která můžeme přijmout ještě v tomto volebním období. Pokračujeme v potřebných změnách a budeme dělat, co je potřeba pro prosperitu a dobrou budoucnost naší země,“ uvedl pro CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala.

Jeho ekonomický poradce Štěpán Křeček doplnil, že návrhy NERVu jsou jakousi kuchařkou a vláda se teď musí rozhodnout, co uvaří. „V zásadě jde o jídelní lístek, který má 37 položek. Smyslem není sníst všechny a přejíst se. Smyslem je vybrat nejlepší položky a pochutnat si,“ napsal krátce Křeček s tím, že konkrétní výběr opatření zatím komentovat nechce.

Jurečka: Jedeme naplno

Dá se očekávat, že mezi vybranými opatřeními, která NERV doporučuje, budou ta, na nichž se už nyní na resortech začalo pracovat, což potvrzuje i šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Vláda na celé řadě věcí pracuje – například změny v sociálních dávkách tak, aby motivovaly k práci, pan ministr Jurečka připravil a brzy i představí detaily. Průběžně tedy nejen debatujeme, ale i připravujeme další kroky, jejichž cílem je nejen pokračování konsolidace veřejných financí, ale mnohdy i zjednodušení a zkvalitnění života našich občanů,“ uvedla Pekarová.

Právě od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se očekává, že na vládu a následně do Sněmovny pošle reformu zákona o sociálních dávkách, změnu zákoníku práce nebo úpravy v souvislosti s předškolním vzděláváním.

„Za agendu MPSV máme kromě důchodové reformy rozpracovánu celou řadu dalších klíčových reformních změn a budeme v nich pokračovat a dotáhneme je. Tedy kromě důchodové reformy také reformu dávkového systému, změny v oblasti zaměstnanosti s cílem více potírat nelegální práci,“ reagoval pro CNN Prima NEWS ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pokračovat by se podle něj mělo i v úsilí o flexibilnější pracovní právo nebo v digitalizaci. „Takže fakt naše práce jede i nadále naplno,“ doplnil šéf lidovců.

Priority Pirátů: Konopí, bydlení, digitalizace

Digitalizace je prioritou i podle šéfa Pirátů a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. „S digitální informační agenturou digitalizujeme a v sobotu jsme spustili občanku v mobilu. Jako Piráti předkládáme zákon o podpoře bydlení a pracujeme na výrazných změnách v zákoně o státních zástupcích. Chceme i legalizaci konopí, kterou doporučuje zmíněný návrh NERV, a manželství pro všechny,“ napsal redakci Bartoš.

NERV navrhuje i reformu v rámci trestního práva. „Je třeba upravit trestní sazby a principy ukládání trestů. V oblasti drogové politiky je třeba zavést legální regulovaný trh s konopím a dekriminalizovat vybrané trestné činy nebo snížit trestní sazby,“ uvádí se v materiálu NERVu.

„Hlavním cílem je stanovit tresty ve spravedlivé délce a soustředit kapacity státu na potírání závažné kriminality a nápravu trestaných. Stejně tak jsme jedněmi z předkladatelů návrhu na zastavení nevymahatelných a bagatelních exekucí, díky kterému by se lidé dostali zpátky na legální trh práce, což je klíčové jak pro ně, tak i pro státní kasu,“ doplnil Bartoš.

Šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že s návrhy víceméně souhlasí. „Naše resortní odborná rada v tuto chvíli prochází opatření, která představil NERV. Už s minulými návrhy jsme nicméně ve většině bodů souhlasili,“ řekl Rakušan.

Kalousek: Zoufalství, přestaňte se chlubit

Materiál, se kterým nyní pracují jak předsedové koaličních stran, tak i vedení ministerstev, popisuje, proč přední čeští ekonomové navrhují například snížit daně chudším spoluobčanům, kompletně zrevidovat systém dávek nebo reformovat regionální školství.

Vysvětluje také, proč zavést princip tzv. polootevřených věznic a snížit počet osob ve výkonu trestu, postavit se protekcionismu EU, přitáhnout do politiky i vysokých funkcí více žen nebo sloučit čerpání peněžité pomoci v mateřství (mateřská) a rodičovský příspěvek („rodičák“).

K práci vlády v ekonomické oblasti je dlouhodobě velmi kritický bývalý předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek, který činnost NERVu považuje v podstatě za zbytečnou ve chvíli, kdy si kabinet z doporučení vybere jen něco málo. V tomto případě požaduje, aby Fiala sliby spojil se svou politickou kariérou.

„Tohle už je vážně zoufalství. Loni na jaře obdržela vláda 28 návrhů NERV, které by dokázaly naplnit cíle, které vláda slibovala. Všichni jsme fandili. Vláda vyzobala pár kosmetických a málo významných bodů, zbytek zahodila, a tak své cíle nenaplnila ani z 10 %. Uběhl rok a vláda vítězně prezentuje dalších 37 návrhů NERV, se kterými to může dopadnout stejně jako s těmi 28 loňskými. Přestaňte se chlubit tím, co Vám navrhuje vaše rada a prezentujte jen to, co fakt chcete udělat a garantujete to vlastní politickou existencí. Bude to mnohem víc fér,“ napsal Kalousek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Ministr Jurečka v rozhovoru mluví o důchodech i svém osudu v čele KDU-ČSL.

Tagy: