Lesní požáry sužují Chile. Někteří neměli před plameny šanci uniknout, svědectví jsou děsivá

Lesní požáry sužují Chile.

Chile sužují katastrofické požáry

V Chile se rozhořely lesní požáry katastrofických rozměrů. Nejvíce se šíří ve dvou lidnatých a velmi oblíbených přímořských destinacích Viña del Mar a Valparaíso. Během několika dní zemřelo přes sto lidí a několik dalších stovek se pohřešuje. O střechu nad hlavou přišlo zatím odhadem 40 tisíc lidí.

Jde o největší tragédii od zemětřesení v roce 2010, kdy v Chile zahynulo 500 lidí. Lesní požáry pustoší hlavně hustě obydlené oblasti – jen v regionu Valparaíso žijí dva miliony lidí. Někteří neměli šanci před plameny uniknout, svědectví jsou děsivá.

ČTĚTE TAKÉ: Letadlo na Floridě spadlo mezi karavany. Městečko se proměnilo v inferno

„Sousedé tam uhořeli a jejich těla sežrali psi,“ uvedl pro CNN jeden z místních. „Nejdříve hořelo na druhé straně. Za deset, patnáct minut byl oheň tady a na všechno začaly dopadat hořící uhlíky. Nevěděli jsme, co dělat. Někteří sousedé tu uhořeli. Uhořel otec s dcerou i soused odnaproti a nám nezbylo nic,“ dodal další.

Hasičům komplikují práci vysoké teploty, malá vlhkost a silný vítr. V celé zemi hoří na více než 160 místech. Sotva se jim podaří jedno ohnisko zlikvidovat, oheň se rozhoří jinde.

„Zjevně se jedná o úmysl. V tom je problém. Čtyři ohniska požáru nemohla vzniknout spontánně nebo náhodou,“ upozornil velitel hasičů Vicente Maggiolo. Ministryně Toháová v neděli oznámila, že podala trestní oznámení zatím na jednu osobu, která v postiženém regionu svařovala, ač je to v těchto podmínkách zakázané.

Mnohé jihoamerické země, včetně Argentiny, Brazílie a Kolumbie, už nabídly chilské vládě pomoc. Papež František o víkendu v Římě vyzval k modlitbám za oběti a zraněné.

„Vyhlásil jsem dvoudenní národní smutek. Regionu Valparaíso posílám objetí solidarity a upřímnou soustrast všem, kteří ztratili někoho blízkého nebo své domovy,“ uvedl chilský prezident Gabriel Boric.

Chile sužují lesní požáry v tomto období, kdy je v zemi léto, každý rok. Ty letošní jsou ale výjimečně tragické kvůli tomu, s jakou rychlostí se rozšířily. Například loni zemřelo při lesních požárech v Chile za tři týdny 27 lidí. V roce 2014 v regionu Valparaíso si lesní požáry v létě vyžádaly 15 obětí.

Tagy:
Chile Jižní Amerika požáry Viña del Mar Valparaíso národní smutek živelné katastrofy