Úplné znovuotevření Českého Švýcarska je v nedohlednu. Naštvaní místní sepsali dopis vládě

Následky požáru v Českém Švýcarsku

Naštvaní podnikatelé z Národního parku České Švýcarsko sepsali otevřený dopis vládě

Naštvaní podnikatelé a starostové z Národního parku České Švýcarsko sepsali otevřený dopis vládě. Vadí jim, že ani půldruhého roku od ničivého požáru se stále nepodařilo zpřístupnit celé zasažené území. Řada cest je tu stále zavřená a nikdo přesně neví, kdy se otevřou.

Roman Pluháček už 23 let podniká v Mezné u Hřenska. Když tady hořelo, plameny jen těsně minuly jeho ubytovací resort. „Ta doba, kdy mělo dojít k nějaké obnově a návratu turismu v podobě před covidem a požárem, je velmi dlouhá. Rok a půl už je naprosto neúnosný,“ řekl Pluháček.

ČTĚTE TAKÉ: Za požár v Českém Švýcarsku hrozí strážci parku 15 let vězení. V případu padla obžaloba

Některým hoteliérům už však došly síly. „My jsme to prodali. Už prostě v Hřensku podnikat nebudeme,“ sdělila Ivana Stárková

Místní podnikatelé a politici prý vůbec nevědí, kdy se zpřístupní po požáru uzavřené cesty. „Dosud neznáme termíny jednotlivých akcí, které má národní park za úkol splnit. Vždy se jednání rozplizne do ztracena a řekl bych, že se vlastně neudělá nic,“ řekl předseda Svazku obcí v Národním parku České Švýcarsko Milan Dařina.

„Ministerstvo životního prostředí poskytlo 100 miliónů korun Správě národního parku, která pracuje na obnově cestní sítě,“ sdělil ministr životního prostředí Petr Hladík.

Podle správců bude letos návštěvníkům parku k dispozici 150 kilometrů značených turistických cest.„Přístupné budou i některé velmi důležité cíle, jako je Pravčická brána nebo třeba zase pracujeme na zpřístupnění Divoké soutěsky. Chystáme také novinky, je to třeba naučná stezka Kyjovským údolím nebo bezbariérová vyhlídková plošina na Pravčickou bránu,“ řekl mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Kvůli hrozbě pádu kamení a stromů ale stále zůstává uzavřená světoznámá Edmundova soutěska, kterou ročně prošlo přes 300 tisíc lidí. „Její uzavření a nefungování má ohromný vliv na celý region,“ dodal Pluháček.

Správcům parku by prý pomohla změna zákonů. „Některé cesty bychom mohli otevřít na vlastní nebezpečí,“ sdělil Salov.

K situaci v Českém Švýcarsku se také vyjádřil ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Zbyněk Linhart, předseda společnosti České Švýcarsko a místostarosta města Krásná Lípa. Podle něj se Ministerstvo životního prostředí a správa parku nechovají jako řádný hospodář. „Jejich přístup je velice pomalý. Například dvě třetiny území jsou zónou soustředěné péče a my bohužel vidíme, že ta péče není žádná, natož soustředěná. Správa národního parku se v posledním roce a půl sice snaží, ale ten postup je velice pomalý,“ řekl senátor.

Pozitivně hodnotí, že finanční podpora od ministerstva opravdu přichází, avšak v penězích nevidí ten hlavní problém. „To území se dlouhodobě uzavírá pod nejrůznějšími záminkami, kůrovcová kalamita byla jednou z nich. Území parku je z velké části neprostupné a požár byl jen další semínko do celé mozaiky. Je v tom dlouhodobý záměr a vidíme, že se neotevírá tak rychle jako například v Saském Švýcarsku,“ zmínil Lihart ohněm zasaženou část na německé straně.

„V Praze mají z požáru radost“

Linhart je jedním z hlavních signatářů výzvy Otevřete České Švýcarsko. Tu považuje za zoufalý výkřik do tmy, protože osoby, které se snaží o co nejrychlejší znovuotevření parku, nikdo neposlouchá. „Někdo se rozhodl, že v centrální Evropě bude budovat divočinu po vzoru afrických a amerických národních parků, které jsou stonásobně větší a nijak nekouká na to, na jakém jsme území. V Praze mají radost, jak hořelo, jak ekologie ohně funguje, což je samozřejmě pravda. Jenom se to jinak říká z Prahy, a jinak když vám hoří les za zády,“ řekl senátor.

„Podívejme se na reakce z metropole. Říkali, že oheň je prospěšný pro přírodu. Hořelo území, které je dlouhodobě chráněné a my se dozvídáme, že je to dobře. My nerozporujeme, že příroda si s ohněm poradí, že oheň do přírody patří. Zároveň však platí, že jsme ve střední Evropě, v krajině, kde žijí lidé. Ten pohled náš, místních, je jiný. Upozorňovali jsme dlouhodobě, že tady riziko požáru je a byli jsme zesměšňováni tak, jako jsme do jisté míry některými lidmi zesměšňováni i dnes,“ dodal Linhart.

Mohli jste přehlédnout: Dům na Trutnovsku v plamenech: Hasiči zasahovali u požáru celou noc, škody jsou vysoké

Tagy:
národní park příroda požár Pravčická brána vláda Praha Zbyněk Linhart Hřensko Ministerstvo životního prostředí České republiky Národní park České Švýcarsko