Léto nekončí, nadprůměrné teploty vydrží do konce měsíce. Utne je prudké ochlazení v říjnu

Sluníčko

Počasí (12.9.2023 6:07)

Nadprůměrně teplé počasí nás neopustí ještě několik týdnů. Vysoké teploty by podle dlouhodobé předpovědi meteorologů měly vydržet až do konce září. Ochlazení přijde začátkem října, kdy budou teploty oproti posledním desetiletím naopak podprůměrné. Dočasný výkyv se očekává i tento týden ve čtvrtek, kdy se teploty z dosavadních „třicítek“ propadnou ke zhruba 20 °C. Objeví se i srážky a ojedinělé bouřky.

Nebývale teplé období pokračuje. Noc na úterý byla dokonce na některých místech tropická, teploty totiž neklesly pod 20 °C, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. Nebe bude přes den polojasné, ráno se však mohou objevit ojediněle mlhy. Letní teploty zdaleka nepolevují, denní maxima se podle meteorologů budou pohybovat mezi 27 a 31 °C, na horách kolem 22 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Všude je cítit pach mrtvol, říkají po zemětřesení Maročané. Stěžují si na slabou pomoc vlády

I noc na středu bude polojasná, v Čechách a na západě Moravy však meteorologové čekají postupné přibývání oblačnosti. V Čechách se mohou objevit ojediněle i přeháňky či bouřky. Nejnižší teploty budou dosahovat 14 °C. Obloha přes den bude oblačná, přechodně zatažená. Od jihozápadu dorazí na většinu území přeháňky, místy bouřky. Srážek bude v závěru dne ubývat, jen na východě země přijdou po polojasném dni až k večeru. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 29 °C.

Srážky se objeví i ve čtvrtek. Den bude oblačný až polojasný, zpočátku čekají meteorologové zejména na jihovýchodě až zataženo a místy déšť. Srážky by měly během dne spolu s ubývající oblačností ustávat. Oproti předchozím dnům přijde výrazný teplotní propad, denní maxima se budou pohybovat mezi 18 a 22 °C.

Pokles teplot z poloviny týdne bude zřejmě jen dočasným výkyvem. I zbytek září má být totiž podle Českého hydrometeorologického ústavu nadprůměrně teplý. K výraznějšímu ochlazení dojde až na přelomu měsíce. Teploty v prvním říjnovém týdnu budou ve srovnání s předchozími lety dokonce podprůměrné. Začátek nadcházejícího měsíce je srážkově nejistý, pravděpodobně však bude podobně jako většina září spíše sušší.

Tagy: