Supermarkety mají levná vejce, ale jen z dovozu. Čeští chovatelé kvůli zahraniční konkurenci zuří

K Velikonočnímu pondělí, které je přesně za týden, bezesporu patří i vejce, která jsou výrazně dražší než před rokem – alespoň ta česká. Vejce z dovozu jsou mnohem levnější. Domácí chovatelé si stěžují, že se konkurenci ze zahraničí nemůžou rovnat.

Pan Bačina chová nedaleko Prahy přes sedm tisíc slepic. Většinu v hale v takzvaných voliérách. I přes tuto farmu prošla drahota v podobě zvýšených nákladů. Ještě loni na jaře prodával Bačina jedno vejce velikosti M za tři koruny a padesát haléřů, teď už stojí pět korun. Další zdražování zatím neplánuje.

„I přes valorizaci mezd, stabilní cenu energií, byť na vysoké úrovni, si myslím, že není důvod pro další zdražování,“ uvedl. Cena přímo od farmáře je ale pořád znatelně vyšší než v obchodech. Supermarkety se v době před Velikonoci předhánějí, kdo nabídne vejce levněji. V některých obchodech nabízí 30 kusů pod 100 korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Nakoupit o Velikonocích bude možné jen v některé dny. Kdy bude zavřeno?

„Českých vajec je nyní dostatek, neočekáváme další nárůst,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí společnosti Tesco Michal Kuzmiak. „Třicet kusů vajec máme nyní v akci za 109,90 koruny,“ zmínil mluvčí Penny Tomáš Kubík. Jedná se většinou o dovoz, který je pochopitelně trnem v oku českým chovatelům.

Až 60 procent chovatelů v ČR skončí

„Obchody dávají přednost těmto vejcím a naši chovatelé se musí této ceně přizpůsobit,“ sdělila pro redakci předsedkyně představenstva České drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza sdělil, že prodejce zajímá jediné: cena. „Obchod tady není od toho, aby kompenzoval ztrátové podnikání českých velkozemědělců,“ mínil.

„Za tři koruny třicet nikdo vajíčko nedokáže vyrobit, přeprodat přes distribuci a nabídnout zákazníkovi. To ať se na mě nikdo nezlobí,“ reagoval Bučina. Česká vejce by v blízké budoucnosti měl také prodražit zákaz klecových chovů od roku 2027. Podle dat Agrární komory chce kvůli tomu skončit 60 procent tuzemských chovatelů, kterým se už nevyplatí přechod na alternativní ustájení.

Tagy:
Velikonoce vejce supermarket ceny Tesco Tomáš Prouza chovatel Penny Market Velikonoční pondělí Agrární komora České republiky