O dávky budete žádat na poště. Nápad vlády na další šetření pobouřil nejen opozici

Česká pošta musí postupovat podle pravidel.

Pošta bude vyplácet dávky

Žádost o rodičovský příspěvek, pohřebné nebo porodné. To jsou podle generálního ředitele České pošty sociální dávky, o které by si lidé mohli už brzy žádat na pobočkách českých pošt. Ministerstvo si od toho slibuje především to, že ušetří náklady a rozšíří síť kontaktů. Opozice si to ale nedokáže představit a obavy z novinky mají také někteří starostové.

Podle úřadu práce by měly pobočky pošt žádosti od klientů pouze přebírat, samotný nárok na dávku budou posuzovat pracovníci úřadů práce. „Bude se jednat o dávky státní sociální podpory a následně i pohřebné a dva procesy z oblasti zaměstnanosti,“ uvedl pověřený generální ředitel Úřadu práce ČR Karel Trpkoš. „Jsme schopni žádost o dávku převzít nejen na pobočce, ale i prostřednictvím poštovního operátora a přenést to vůči úřadu práce,“ sdělil šéf České pošty Miroslav Štěpán.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sněmovna schválila vyšší zdanění nafty. Ceny u benzinek zřejmě vzrostou o necelé dvě koruny

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se budou muset pracovníci pošt proškolit. „Česká pošta bude pracovat se stávajícími personálními kapacitami. Personál bude muset vyškolit, bude ho muset naučit pracovat s těmi agendami,“ uvedl Rakušan.

Podle starostů měst to ale nebude možné. „Ta problematika je složitá. Na poště jsou zavaleni, dělají tam spoustu věcí navíc,“ podotkl místostarosta Městského obvodu Plzeň 3 Ladislav Nový (STAN). Kdyby šlo i o pomoc s vyplňováním té žádosti, mohlo by to zbrzdit celý mechanismus,“ řekl starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO).

A proti přesunu vyřizování dávek na pošty je i opozice. „Nedokážu si v praxi představit, že si některý občan půjde stoupnout do fronty na pobočku České pošty a bude si tam před všemi ostatními lidmi vyřizovat sociální dávku,“ uvedla poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

„Bude se jednat o příjem podání a zprostředkování, nikoliv o hodnocení nároku. To budou dělat pracovníci úřadu práce,“ podotkl Trpkoš. Podle plánu ministerstva se počítá s postupným zapojením 2 900 poboček pošt, které by vyřizovaly sociální dávky. Vláda si od tohoto kroku slibuje především ušetření nákladů.

Tagy:
Česká pošta ekonomika Plzeň Vít Rakušan ANO 2011 Starostové a nezávislí generální ředitel sociální dávky Úřad práce České republiky Poslanecká sněmovna ČR Jana Vildumetzová Miroslav Štěpán