Lidé snížili spotřebu o 18 %, poděkoval Síkela. Plyn bude stačit i přes studené počasí

Jozef Síkela

Vystačíme si bez ruského plynu?

Lidem se i přes studené počasí podařilo snížit meziročně spotřebu plynu až o 18 procent, na tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Proto se podle něj daří nadále plnit zásobníky, které jsou plné skoro z 90 procent. Díky nižší spotřebě může také zkapalněný plyn teoreticky pokrýt až 40 procent spotřeby. Síkela chystá řešení s plynem i pro malé a střední firmy. Uvažuje se například o zastropování celkové spotřeby. U elektřiny pro ně platí strop 6 Kč.

„Začal podzim a s ním i topná sezona. V polovině září výrazně klesly průměrné teploty, máme nejstudenější září od roku 2018. Samozřejmě pak stoupá spotřeba lidí, což znamená zvýšenou spotřebu plynu. Zvykli jsme si na to, že plynu je dostatek, dováželi jsme ho z 98 procent z Ruska. Dnes v Evropě není k dispozici vůbec. Museli jsme se zaměřit na jiné zdroje, jelikož Rusko ukončilo dodávky přes plynovod Nord Stream. Dále ani nebudou možné z důvodu zásadních technických potížích,“ začal Síkela pesimisticky.

Přesto se však podle něj podařilo zajistit dostatečné zásoby plynu. „Máme ale i dobré zprávy, přestože k nám od začátku září žádný ruský plyn neteče, daří se bez ruského plynu pokrývat nejenom denní spotřebu, ale dokonce plnit  zásobníky. K dnešnímu ránu máme zásobníky plné téměř z 90 procent. Proudí k nám hlavně plyn z Norska a zkapalněný plyn z Belgie a Nizozemska,“ vysvětlil Síkela.

Velký podíl na zvládání situace mají podle ministra samotní občané. „Výraznou zásluhu má také snižování spotřeby plynu. Chtěl bych poděkovat všem občanům, kteří se na tom podílejí. Podařilo se snížit spotřebu o 18 procent oproti loňskému roku a jednalo se o nejnižší spotřebu od roku 2016,“ vyčíslil ministr.

Připomněl také, že se vládě podařilo vyjednat kapacity pro zásoby plynu v nizozemském terminálu, který by mohl zajistit až 40 % zásob. „Získali jsme podíl v nizozemském terminálu, což nebylo žádnou samozřejmostí. Pokud bychom vycházeli z loňské spotřeby, pokryl by třetinu plynu. Vzhledem ke snížení spotřeby, by mohl zajistit 40 procent,“ nastínil Síkela.

Tagy: