Obyvatelé Przewodówa prožili noc hrůzy z dalšího bombardování. Oběti exploze dobře znali

V polském Przewodówě probíhá vyšetřování úterní exploze, kterou způsobila vojenská raketa

Rakety zasáhly Polsko, 16. listopadu

V polském Przewodówě probíhá vyšetřování úterní exploze, kterou způsobila vojenská raketa. O život tam přišli dva lidé. Na místě působí desítky až stovky odborníků z řad armády, hasičů a policistů. Reportérka CNN Prima NEWS z místa popsala, že obyvatelé mají strach, aby se podobný incident neopakoval. Oba muže, kteří při neštěstí přišli o život, místní dobře znali.

V polském Przewodówě, který leží asi šest kilometrů od hranic s Ukrajinou, žije zhruba 400 obyvatel. „Prožili velký šok. Popisovali, že slyšeli hvízdající zvuk dopadající rakety. V první chvíli si to ale nespojili s válkou na Ukrajině. Domnívali se, že v místní sušičce obilí nastal výbuch plynu,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Markéta Schenková z Polska s tím, že až později se lidé dozvěděli, že na místo dopadla raketa a zemřeli dva lidé.

„Rychle jsem běžela k oknu. Viděla jsem velký oblak černého kouře a plameny šlehající k obloze. Pak už jen bílý kouř, který pomalu opadal. Mezitím odtamtud začali utíkat lidé. Bylo mi hned jasné, že se stalo něco zlého,“ uvedla obyvatelka obce Joanna Magusová. Starším obyvatelům se hlavou honily myšlenky na druhou světovou válku. „Bojím se, nechtěla bych se dožít další války, tolik jsme tehdy trpěli,“ zavzpomínala se strachem Ljubena.

Podle reportérky CNN Prima NEWS na místě panuje napjatá atmosféra. „Lidé mají obavy, aby se situace neopakovala. Matky mají strach o děti. Všichni prožili noc hrůzy, protože se báli, jestli bombardování nebude pokračovat,“ popsala Schenková a dodala, že lidé také přemýšleli, kam by se utíkali schovat.

Na psychice místních se tragická událost podepsala o to více, že oba muže, kteří při dopadu rakety přišli o život, většina lidí dobře znala. „Jeden z nich byl manžel naší školní uklízečky a ten druhý tatínek chlapce, který k nám ještě nedávno chodil,“ popsala Ewa Byrová, ředitelka základní školy v Przewodówě. „Byli to dobří lidé, jeden z nich chodil do stejné školy jako já. Je jich škoda,“ dodala místní obyvatelka.

Tagy:
Polsko Ukrajina výbuch CNN Prima NEWS ruská invaze na Ukrajinu Przewodów