Lipavský: Rusko má u Ukrajiny až 200 tisíc vojáků. Česko pošle Kyjevu další pomoc

Jan Lipavský

Lipavský na mimořádné schůzi

Počty vojáků Ruské federace podél hranic s Ukrajinou se nesnižují, naopak se jejich množství zvyšuje. Je jich až 200 tisíc, oznámil v neděli na tiskovém brífinku ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dodal, že Česko pošle do Kyjeva další zdravotnickou pomoc v hodnotě 10 milionů korun. Kromě toho apeloval na obezřetnost Čechů před dezinformacemi a spoluobčanům na Ukrajině radí opustit zemi.

Lipavský na tiskové konferenci po jednání krizového štábu svého resortu řekl, že tvrzení Ruska, že od hranic s Ukrajinou své jednotky stahuje, není pravdivé. „Podle informací, kterými disponuje ministerstvo zahraničních věcí, se ruská vojska nestahují. Naopak se počet jejich vojáků blíží ke 200 tisícům,“ řekl k množství ruských vojáků na ukrajinských hranicích šéf tuzemské diplomacie.

Zprávy od Ruské federace označil za dezinformační hry. „Chtěl bych apelovat na občany ČR, aby byli obezřetní před dezinformacemi a manipulačními hrami,“ pokračoval Lipavský. Rusko podle jeho slov vytváří scénáře a nepravdivé informace, kterými by „šlo ospravedlnit ruskou agresi vůči Ukrajině“.

Česko na Ukrajinu již zaslalo dar více než čtyř tisíců kusů dělostřelecké munice za zhruba 36 milionů korun a také zdravotnickou pomoc. Nyní podle Lipavského dojde na další. Její hodnota by měla činit 10 milionů korun.

Lipavský kromě toho vyzval Čechy, aby necestovali na Ukrajinu. Naopak těm, kteří tam pobývají, radí, aby se registrovali do aplikace ministerstva zahraničí DROZD a pokud možno Ukrajinu opustili.

Tagy: