Revoluční zahájení i nové sporty. Co můžeme čekat od letní olympiády v Paříži 2024?

Letní olympijské hry se v roce 2024 už potřetí uskuteční v Paříži, čímž se francouzská metropole vyrovná v počtu pořádání Londýnu. Kromě nabitého programu, a to včetně nových sportů, plánují organizátoři i revoluci v zahajovacím a závěrečném ceremoniálu. Co nás na LOH 2024 čeká a jak získat vstupenky?

Termín olympijských her

Olympijské hry v Paříži začnou v pátek 26. července 2024, slavnostní zakončení je naplánováno na neděli 11. srpna 2024.

Paříž dorovná Londýn

Francouzská metropole se stane druhým městem v historii, kde se hry budou konat již potřetí. Sportovci z celého světa se do Paříže sjeli už v letech 1900 a 1924. Třemi pořádáními se zatím může chlubit jen Londýn.

Ve Francii se konaly také Zimní olympijské hry, a to v roce 1924 v Chamonix. Pak ještě v roce 1968 v Grenoblu a v roce 1992 v Albertville.

Kandidátská města a volba pořadatele

Kandidaturu původně podalo pět měst – Paříž, Boston, Budapešť, Hamburk a Řím.

  • Boston: V červenci Olympijský výbor Spojených států stáhl nabídku na pořádání her v Bostonu kvůli nedostatku veřejné podpory ve městě. Jako náhrada bylo s jednoznačným zájmem ze strany radních zvoleno Los Angeles.
  • Hamburk: Němci v listopadu 2015 pořádali referendum, kde 51,6 % občanů přístavního města hlasovalo proti. Kandidatura byla stažena.
  • Řím: Italská metropole stáhla kandidaturu v září 2016 poté, co nedostala požadované politické záruky od státu.
  • Budapešť: Také Maďaři nakonec ustoupili. V únoru stáhlo město nabídku poté, co petice proti pořádání měla více podpisů, než je nezbytné pro referendum.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) následně navrhl zvolení hostitelských měst letních olympiád v letech 2024 a 2028 najednou. Výbory organizátorů LA 2024 a Paříž 2024 se setkaly s MOV, aby se dohodly, kdo bude sportovní svátek kdy pořádat.

Paříž byla nakonec považována za preferovaného pořadatele her v roce 2024. V červenci 2017 MOV oznámil, že Los Angeles je jediným kandidátem LOH 2028, čímž se Paříž stala jediným kandidátem olympiády v roce 2024. Vše bylo potvrzeno 13. září 2017 na 131. zasedání MOV v peruánské Limě.

Nové sporty

Medaile se budou rozdávat ve 32 sportech, v 329 disciplínách. V programu je celkem 22 smíšených soutěží a v 28 sportech je rovné zastoupení mužů a žen, přičemž v rámci celkové kvóty je poměr úplně vyrovnaný.

Nově se sportovci představí v surfingu nebo breakdance, zůstal také skateboarding a sportovní lezení. Jde většinou o sporty, které si v rámci povolených změn zvolili sami Francouzi.

Olympijská sportoviště na slavných místech

Organizátoři chtějí během olympiády mimo jiné ukázat krásy své země a pořadatelského města. Často se tak kromě již postavených stadionů budují i dočasná nebo mobilní sportoviště. Výjimkou nebude ani Paříž. Podívejte se na přehled nejzajímavějších míst, kde se sportovci utkají o cenné kovy.

  • Stade de France: Na ikonickém pařížském stadionu se uskuteční atletické soutěže a turnaj v sedmičkovém rugby.
  • Nový vodní komplex: Zbrusu nový areál vodních sportů se staví ve městě Saint-Denis. Nachází se naproti Stade de France, s nímž bude spojen lávkou přes dálnici A1. V Centre aquatique olympique se bude bojovat o medaile ve skocích do vody, vodním pólu a synchronizovaném plavání. Centrum následně využijí obyvatelé Saint-Denis.
  • Stade Roland-Garros: Tenisoví příznivci znají tento antukový areál z grandslamového turnaje French Open. Kromě tenisu se zde uskuteční také boxerské zápasy. Sportovci se samozřejmě podívají na slavný kurt Philippa Chatriera.
  • Park Martovo pole: Uprostřed zeleně a v okolí Eiffelovy věže se uskuteční turnaje v plážovém volejbalu. Vzniknout by měly mobilní tribuny s kapacitou 12 tisíc diváků.
  • Náměstí Svornosti: Na největším pařížském náměstí se bude bojovat o medaile v breakdance, skateboardingu, BMX a basketbalu 3x3. Vzniknout mají tribuny až pro 30 tisíc lidí.
  • Versailleský park: Sportovci se podívají i do nejtěsnější blízkosti zámku Versailles. V parku se uskuteční jezdecké soutěže a část moderního pětiboje.
  • Zahajovací ceremoniál mimo stadion: Paříž má na zahajovací a závěrečný ceremoniál velkolepý plán. 26. července 2024 vyplují sportovci z více než 200 zemí po řece Seině na 160 lodích. Z břehů jim bude mávat a tleskat přes 600 tisíc diváků rozesetých podél šestikilometrového úseku mezi Pont d'Austerlitz a Pont d'Iena. Fanoušci budou moci vše sledovat zdarma.

Vstupenky na LOH 2024

Vstupenky na olympiádu 2024 zatím nejsou v prodeji, ale na oficiálních stránkách her můžete předběžnou registrací zvýšit šanci, že se dostanete tam, kam chcete. „Hry jsou největší sportovní událostí na světě a v roce 2024 bude v prodeji téměř 10 milionů vstupenek,“ uvádí organizátoři.

Zahajovací i závěrečný ceremoniál by měly být zdarma, stejně jako sporty, které se konají v ulicích nebo na volné vodě – maraton, cyklistika nebo dálkové plavání.

Tagy: