Pláč Nausch Slukové. Když Tokio nevyjde, chci o to víc na další olympiádu, říkala loni

Jen těžko si lze představit, co v těchto dnech doopravdy prožívá beachvolejbalistka Barbora Hermannová a zejména její parťačka Markéta Nausch Sluková. Na poslední chvíli přišly o olympijské hry, které vlastně byly jediným důvodem, proč spolu ještě hrály. Ne že by si lezly na nervy, ovšem plán byl jasný. Tokio a pak v případě Nausch Slukové založení rodiny.

Jakýkoliv důvod, jenž zapříčiní, že nemůžete startovat na největší sportovní akci, kterou jste si za předchozí dlouhé období poctivě vybojovaly, je zdrcující. Ale tato zdrcenost se ještě dá měřit. Pokud s předstihem pár měsíců přijde vážné zranění, bolí to psychicky i fyzicky. Psychická bolest se ale v tomto případě těžko může rovnat tomu, co potkalo elitní české beachvolejbalistky.

Barbora Hermannová s Markétou Nausch Slukovou odletěly minulý týden spolu s dalšími 40 lidmi obnášejícími sportovce a realizační tým do Tokia. Nikdo v tu chvíli nemohl tušit, že let vládním speciálem by mohl dostat číslo C19. Když dosedla část výpravy na letiště v japonské metropoli, pořídila si přímo u letadla fotografii. Všichni zúčastnění spokojení a ve výskoku. „Praha—>Tokio vládním speciálem! Díky, Český olympijský týme,“ napsala ještě s mrkajícím smajlíkem Hermannová k příspěvku na Instagramu.

Upřímné poděkování vyznívá za nového kontextu trochu ironicky. Úspěšná kvalifikace, zdařilé přicestování do dějiště olympijských her a žádné zranění v roce 2021 bohužel neznamená to, že si pod pěti kruhy opravdu zahrajete zápas. Onen let postupně u českých olympioniků generoval pozitivní testy na koronavirus. Mezi nakaženými se objevil i trenér „holek z písku“ a manžel Markéty Nausch Slukové Simon Nausch. Ve čtvrtek pak oficiálně po neustálém přetestovávání také „Maki“. Vzhledem k tomu, že už v sobotu měly Češky nastoupit proti japonskému páru Murakamiová, Ishiiová, olympijský sen se rozplynul.

Dá se to nazvat různě. Fatální zpráva, pohroma, tragédie, neštěstí nebo „jen“ obrovské zklamání, jak o tom mluvila sama smutná hráčka, která si vyslechla informaci o pozitivním testu. „Moc nevím, co k tomu říct. Převažuje obrovské zklamání. V našem sportovním mikrosvětě je pro mě strašně smutné, že naše cesta na sportovní vrchol v Tokiu končí takhle… Strašně to bolí a zatím jsem celou tuhle situaci nestrávila a nevím, jak s tím vším naložit. Už jsme si poplakaly, zanadávaly, zase poplakaly.“

Markéta si všechno ráda plánuje

Hrozné novinky si nevyslechly jen beachvolejbalistky, ale u nich vyhlíží zbytečná letitá dřina nejbolestivěji. Pinkají to spolu už od srpna roku 2015, staly se světovými jedničkami, vyhrály major ve Vídni a mnoho dalších turnajů. 33letá Nausch Sluková měla absolvovat už třetí olympiádu, o dva a půl roku mladší Hermannová druhou. Nijak se netajily tím, že po Tokiu se minimálně načas, nebo i definitivně, „odpárují“. Nausch Sluková totiž chtěla s manželem založit rodinu.

Proto se příliš nehodilo, že přišla pandemie a hry se o rok posunuly. Olympiáda je nicméně metou, kvůli které byla zkušenější hráčka ochotná těhotenství přeplánovat.

„Upřímně klobouk dolů před ní. V okamžiku, kdy se o olympiádě rozhodlo, při komunikaci se mnou ani na chvíli nezaváhala. Dala mi vědět, že bude pokračovat a nehrozí, že bychom to do olympiády nedotáhly. Sama v sobě si to musela určitě zpracovat a přeorganizovat, ale neměla jsem pochybnosti o tom, že bojovník jako Maki, by si tu cestu nenašla. Je to obrovská změna pro tým, obzvlášť pro Markétu, která si všechno ráda plánuje,“ říkala s úsměvem loni v květnu parťačka Hermannová.

Když se vydáme ještě o kousek dál proti proudu času, na začátku března 2020 měly svěřenkyně Simona Nausche společnou tiskovou konferenci v jedné pražské kavárně. To byla doba, kdy už svět nahlas mluvil o koronaviru, ale olympiáda zatím zůstávala v původním termínu. Tehdy zatím neměly beachvolejbalistky jisté místo na hrách, jen byly v rámci kvalifikačního žebříčku v poměrně dobré pozici. Řeč byla i o tom, co bude, až Tokio bude minulostí.

„Nikde jsem neřekla, že zakládáním rodiny pro mě volejbalový svět končí,“ uvedla loni Nausch Sluková. Časový prostor pro návrat nijak nevymezila. „V rámci respektu k mateřství jsem na druhou stranu nikde nechtěla hlásit, že okamžitě otěhotním, budu mít miminko, pak se hned po šestinedělí vrátím a budu rázem zase pobíhat po kurtu.“ Věděla, že některé plážové volejbalistky „mámy“ se zvládly přeorientovat zpět do kolotoče sportovního života velmi rychle.

To zahrnuje například i Američanku Kerri Walshovou Jenningsovou, stále aktivní 42letou beachvolejbalistku, která má tři děti. A zároveň také stejný počet zlatých olympijských kovů. Ten poslední v Londýně dokonce získala v okamžiku, kdy byla v pátém týdnu těhotenství. I po narození posledního dítěte, dcery Scout Margery, vyhrála na okruhu hned 12 turnajů. Mohla se vydat i na šestou olympiádu, nicméně v kvalifikačním červnovém zápase v Ostravě spolu s Brooke Sweatovou prohrála.

Když nevyjde Tokio, bude motivace ještě větší

Ale zpět ke Slukové. Tehdy mluvila o tom, že pokud tokijské olympijské hry z jakéhokoliv důvodu českému duu neklapnou, touha po comebacku značně naroste. „Pokud bychom se do Tokia nedostaly, motivace hrát a zabojovat o třetí olympiádu v Paříži by možná byla ještě o fous větší.“ Nikdo nemohl předpokládat, že nastane úplně jiná varianta. Do Tokia se dostaly, dokonce do něj fyzicky přicestovaly, ale stejně hrát nemohou.

Momentálně je věc mimořádně horká a citlivá, těžko říct, jaké budou další kroky. Olympiáda v Paříži se ve chvíli, kdy začaly tokijské hry, bude konat „už“ za tři roky. Nicméně bude Nausch Sluková ochotná obětovat další i tak dlouhé období na úkor těhotenství? Podle jejích dřívějších slov se spíše nabízí varianta, že by se mohla pokusit vrátit a skloubit po určité době plážový volejbal s mateřstvím. Ale v takovém případě lze nyní jen hádat, jestli by Hermannová čekala na příchod „Maki“, nebo by začala hrát s někým jiným. A také, jestli by po velké životní změně ještě Nausch Sluková zvládla úspěšně absolvovat jednu z cest, jak se dostat na olympiádu. Ať už vítězství na velkém turnaji, vysoké postavení v žebříčku FIVB, akci označenou za olympijskou kvalifikaci, nebo kontinentální poháry.

„Když Markéta otěhotní, budu strašně držet palce, ať to všechno hezky vyjde,“ zmínila – opět v březnu 2020 – mladší z českého páru. „Celé je to otázka, která má mnoho otazníků. Určitě bych chtěla v beachvolejbale pokračovat. Záleží na tom, s kým a pod jakým vedením by to všechno bylo. Jsou to věci, na které teď nejsem schopna odpovědět,“ uzavřela Hermannová.

Tagy:
Japonsko Londýn rodina Tokio Olympijské hry Vídeň pozitivní test beachvolejbal Markéta Nausch Sluková Barbora Hermannová olympijské hry sport koronavirus Letní olympijské hry v Tokiu 2021 plážový volejbal Simon Nausch sportovní událost Letní olympijské hry 2024