Loni aktivistka Greta. Osobností roku jsou letos podle časopisu Time Biden a Harrisová

Joe Biden a Kamala Harrisová

Osobností roku jsou letos podle časopisu Time Biden a Harrisová

Osobností roku podle amerického časopisu Time se letos stali příští prezident Spojených států Joe Biden a budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová. Týdeník o tom informoval na twitteru, kde zveřejnil i obálku s dvojicí demokratických politiků.

„Time vybírá osobnost roku už téměř sto let. V roce 2020 je osobností roku časopisu Time zvolený prezident Joe Biden a zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová,“ oznámil rockový zpěvák Bruce Springsteen.

Podle šéfredaktoru časopisu Time Edwarda Felsenthala Biden a Harrisová reprezentují „něco historického“. Příští čtyři roky podle něj pro oba politiky i pro všechny Američany budou „obrovským testem“, a to především s ohledem na slib Bidena a Harrisové, že rozdělené Spojené státy opět sjednotí.

V užším výběru byl kromě Bidena a Harrisové také dosluhující americký prezident Donald Trump, který byl už osobností roku 2016, hnutí za rasovou spravedlnost, které se zrodilo po květnové smrti amerického černocha George Floyda, a doktor Anthony Fauci se zdravotníky, kteří bojují v první linii s covidem-19.

Loni Time za nejvýraznější osobnost roku vybral švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Bylo jí tehdy 16 let a byla nejmladším člověkem, jemuž se zatím tohoto ocenění dostalo.

Time vybírá osobnosti od roku 1927 a oceňuje jím lidi, kteří měli pozitivní či negativní vliv na největší události roku. V minulosti se osobností roku časopisu Time stali například i nacistický diktátor Adolf Hitler (v roce 1938, tedy ještě předtím, než rozpoutal světovou válku) a sovětský diktátor Josif Stalin, ten dokonce dvakrát –⁠ v letech 1939 a 1942.

Tagy: