Deset let od Schumacherovy tragédie: Šampion ovládl Formuli 1, pak přišel pád na lyžích

Na závodních okruzích Formule 1 opakovaně triumfoval, důkazem je rekord v počtu sedmi titulů mistra světa. Sportovní důchod si neužil, protože přišel fatální pád. Šampion Formule 1 Michael Schumacher přesně před deseti lety utrpěl na lyžích vážný úraz, kdy narazil hlavou do skály. Smrti s největší pravděpodobností unikl jen díky helmě, do plnohodnotného života se však vrátit nedokázal. Na veřejnosti se neukazuje a informace o jeho zdravotním stavu jsou kusé.

Je 29. prosinec 2013 a legendární německý závodník si užívá sportovního důchodu ve francouzských Alpách, kde lyžuje s rodinou. Pilotování závodního vozu pověsil na hřebík zhruba o rok dříve. Při sjezdu neupraveného svahu přichází hrozivý okamžik. Schumacher padá a hlavou naráží přímo do skály. Od smrti ho podle všeho zachránila jen ochranná helma.

Vážně zraněný Schumacher je bleskově převezen do nemocnice Moutiers, později do Grenoblu. V tu dobu je známo, že závodník je v kritickém stavu, a navíc v kómatu. Prodělá operace hlavy a nakonec je koncem ledna následujícího roku postupně probouzen z kómatu.

Mezitím se na bývalého šampiona a jeho zdravotní stav zaměřují média z celého světa. Novináři se pokouší zjistit, co konkrétně se Schumacherovi stalo a především, zda se zvládne zotavit či alespoň bude schopen vést hodnotný život.

Schumacher opouští nemocnici v červnu 2014 a podle médií dokonce v bdělém stavu. Na několik měsíců byl převezen do rehabilitační kliniky v Lausanne, následně byl převezen domů, kde měl pokračovat v léčbě.

Od té doby jsou zprávy o jeho stavu jen velmi mlhavé. Schumacherova manželka Corina drží veškeré informace v přísném utajení a ven je nepouští ani hrstka přátel či kolegů, kteří mají k legendárnímu závodníkovi přístup. Nepromluvil ani jeho týmový šéf ze stáje Ferrari Jean Todt. „Michael je stále přítomen v mém životě a vždy bude, bez ohledu na situaci,“ sdělil Todt v nedávném rozhovoru pro francouzský Canal+.

Indicie o Schumacherovi z úst syna?

Na veřejnost se dostaly pouze spekulace, jak na tom slavný závodník může být. Podle některých médií má Schumacher jen velmi omezené možnosti pohybu a komunikace, na druhou stranu však prý vnímá své okolí. Tyto zprávy ovšem nelze ověřit, protože jeho rodina jej bedlivě hlídá.

PODÍVEJTE SE: Formule na Pražském okruhu

Něco lze ovšem vyčíst mezi řádky. Novinář specializující se na Formuli 1 Roger Benoit nedávno připomněl slova závodníkova syna Micka Schumachera, který v jednom z rozhovorů prohlásil, že „by dal cokoliv, aby mluvil s tátou“.

„Tato věta říká vše o tom, jak se jeho otci daří už více než 3 500 dní. Je to případ beznaděje,“ dodal Benoit pro francouzsko-německý portál de.dayfr.com.

Tagy: