Lubnou na Svitavsku po měsíci opět zasáhlo tornádo, shazovalo tašky ze střech

Moravou se prohnalo další tornádo, potvrzují lovci bouřek.

Na Svitavsku zřejmě řádilo tornádo

Lubnou u Poličky na Svitavsku v soboru zhruba po měsíci opět zasáhlo slabé tornádo. Na Facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle jeho zveřejněných snímků tornádo shodilo většinou jen tašky na střechách. Starosta obce Josef Chadima (SNK obce Lubná) řekl, že vítr kolem 12:30 poškodil tašky na čtyřech střechách a vše podle něj trvalo asi deset vteřin.

„Nejdřív vznikl na obloze šedý trychtýř. Po chvilce klidu přišel vír, který vše bral nahoru. Vše trvalo asi deset vteřin,“ řekl starosta. Tornádo ze střech bralo tašky, žádnou střechu nezničilo zcela. Vír také v obci vyvrátil strom a rozlomil jeden ořech. Že tornádo obec zasáhlo přesně po šesti týdnech znovu, označil za neuvěřitelnou věc.

ČTĚTE TAKÉ: Neuvěřitelná tragédie. Tornádo připravilo ženu o malou dceru, zatímco rodila druhé dítě

Dvě střechy si lidé v obci již sami opravili, většinou taškami, které měli v zásobě. Zbylé střechy se opraví v neděli nebo v pondělí, uvedl starosta. Hasiči Pardubického kraje v souvislosti s tornádem v sobotu odpoledne žádný výjezd neměli.

Naposledy se slabé tornádo prohnalo obcí na konci dubna a podobně jako v sobotu za sebou nechalo škody především na střechách několika domů. Podle dřívějších informací meteorologů urazilo dráhu asi 500 metrů a dosáhlo rychlosti kolem 128 kilometrů v hodině. Tehdy se v Česku objevilo hned několik silnějších bouří, hlavně na pomezí Moravy a Čech byly podle radaru rozpoznány rotující bouře, takzvané supercely, pod kterými se vyskytovaly případy výraznějších škod větrem.

Meteorologové ale upozorňují, že samotné supercely nemusí být provázeny extrémními jevy, tedy ani tornády. Na území Česka se ročně vyskytnou maximálně jednotky tornád, většinou slabých, některý rok se neobjeví žádné. Nicméně krátkodobá tornáda jsou podle nich zřejmě častější, nemají ale žádného svědka.

V sobotu lidé podle ČHMÚ na různých místech po republice natočili nebo vyfotili jev zvaný funnel cloud, tedy trombu. V jednom případě zachytili vzdušný vír i poblíž Lubné.

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Saturday, June 10, 2023

Vedle Lubné se letos objevilo tornádo také poblíž Letovic na Blanensku. Počátkem dubna tam prošlo územím o délce asi čtyři kilometry a způsobilo zejména lokální vývraty v lesích. Bylo na stupni nula, tedy nejslabším. Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5. V Lubné na konci dubna dosáhlo podle meteorologů maximálně síly F1-, a to na počátku své dráhy, kde na jednom domě shodilo část tašek ze střechy.

Tagy: